15.02.2016

«Трудові» штрафи: з’явився оновлений порядок їх накладення

Постанова КМУ від 03.02.16 р. № 55 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 17 липня 2013 р. № 509»

Кабмін доопрацював Порядок накладення штрафів за порушення законів про працю та зайнятість населення (далі — Порядок). Ці доопрацювання проведено через зміни, що відбулися у КЗпП з початку минулого року. Серед іншого, новий штраф за допуск до роботи без оформлення трудового договору або оформлення на неповний робочий час при фактичній роботі в режимі повного часу ( ст. 265 КЗпП). Деталі — у «БТ», 2015,  5, с. 42.

Отже, у Порядку тепер зазначено, що штрафи можуть накласти на підставі:

рішення суду про оформлення трудових відносин із працівником, який виконував роботу без укладення трудового договору, і встановлення періоду такої роботи або роботи на умовах неповного робочого часу в разі фактичного виконання роботи повний робочий час;

акта про виявлення під час перевірки госпсуб’єктів або роботодавця ознак порушення законодавства про працю та/або зайнятість населення, складеного посадовою особою Держпраці або її територіального органу.

Також є уточнення щодо добровільно не сплачених штрафів. Так, штрафи, передбачені ч. 2 ст. 265 КЗпП, не сплачені добровільно, стягують органи державної виконавчої служби. При цьому добровільно не сплачені штрафи, передбачені ст. 53 Закону про зайнятість*, як і раніше, стягуються в судовому порядку регіональними органами зайнятості та територіальними органами Держпраці.

* Закон України «Про зайнятість населення» від 05.07.12 р. № 5067-VI.

Постанова діє з 10.02.16 р.