15.02.2016

«Неприбутковий» звіт: на яку дату формувати витрати

Як формуються витрати, що відображаються неприбутковими установами (організаціями) у рядках 11 і 12 Податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій? На дату списання коштів з поточного рахунка чи за правилами бухгалтерського обліку?

Відразу зазначимо — на сьогодні «неприбуткові» витрати формуються за правилами бухобліку.

Нагадаємо: до 01.01.15 р. згідно з роз’ясненнями податківців у категорії 502.26 ЗІР ДФСУ для неприбуткових організацій діяв особливий порядок відображення в податковому обліку доходів і витрат від основної діяльності. Згідно з ним:

• доходами визнавалися фактично отримані доходи (тобто ті, що виникають на дату зарахування коштів на поточний рахунок та отримання майна, якщо здійснюється його безоплатна передача);

• а витратами — фактично понесені витрати (фактично використані засоби, що надійшли неприбутковій установі (організації)). Доказом цього був і  п.п. 138.5.3 ПКУ (у редакції до 01.01.15 р.).

Інакше кажучи, в ПНП-обліку неприбуткових організацій діяв «касовий» метод.

З настанням 01.01.15 р. усе змінилося. Відтоді об’єктом обкладення ПНП став фінрезультат, розрахований за бухправилами та скоригований на різниці, прописані в розд. ІІІ ПКУ ( п. 134.1 ПКУ).

Відповідно і при визначенні дати формування доходів і витрат неприбуткових організацій слід орієнтуватися на бухоблікові правила. Підтверджують це й самі контролери (категорія 102.04 ЗІР ДФСУ).

У цьому разі такою датою стане дата нарахування доходів і витрат ( ст. 4 Закону про бухоблік). Причому незалежно від дати надходження чи сплати коштів на поточний рахунок.

Висновок: витрати, відображені в ряд. 11 і 12 Податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій, необхідно формувати за датою їх виникнення (нарахування).