11.01.2016

Соціальні «покращення»: мобілізовані, індексація, пенсії...

Закон України від 24.12.15 р. № 911-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України»

Соціальне забезпечення явно урізають. Про це свідчать зміни до Закону, що коментується.

Середній заробіток за мобілізованими, строковиками і контрактниками все ще зберігається, але вже не компенсується з бюджету. Відповідну норму вилучили з  ч. 3 і 4 ст. 119 КЗпП. А це означає, що роботодавці повинні виплачувати збережений середній заробіток зі своєї кишені.

Поріг індексації з 101 % підняли до 103 %.

Прибрали мінімальний розмір тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких не сплачують аліменти, не можуть утримувати дитину або місцезнаходження яких невідоме. Якщо раніше в  ч. 8 ст. 118 Сімейного кодексу України йшлося про 30 % прожитмінімум на дитину, то тепер держдопомога призначається залежно від матеріального стану сім’ї, в якій виховується дитина. Крім того, таку мінімальну межу скасували і для допомоги на дітей одиноким батькам. Хоча правило розрахунку такої допомоги змінили, за рахунок чого виросте й сама допомога: різниця між 100 % (раніше — 50 %) прожитмінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї з розрахунку на одну особу.

Визначення розміру оплати харчування дітей у дошкільних закладах повністю віддали до рук органів місцевого самоврядування.

Переглянули правила призначення пенсії за вислугу років деяким держслужбовцям (зокрема, працівники освіти, охорони здоров’я та соцзабезпечення, театрально-концертних закладів), а також на 2016 рік скасували пенсії працюючим пенсіонерам — держслужбовцям, прокурорам, суддям. При цьому загальна максимальна межа пенсії на період з 01.01.16 р. по 31.12.16 р. — 10740 грн. Це обмеження стосується пенсій, призначених з 01.01.16 р.

Закон діє з 01.01.16 р.