11.01.2016

Послуги від нерезидента: чи можна притримати «своєчасні» ПН?

Лист ДФСУ від 27.11.15 р. № 25331/6/99-99-19-03-02-15

Податківці розглянули питання відображення податкових зобов’язань (ПЗ) і податкового кредиту (ПК) з ПДВ у ситуації надання транспортно-експедиторських послуг нерезидентом резиденту. Місцем постачання тут є митна територія України, а тому вони обкладаються ПДВ за ставкою 20 %. Це прямо випливає з норм п.п. «б» п. 185.1, п.п. «ж» п. 186.3 ПКУ.

Більший інтерес становить інший висновок фіскалів: при отриманні послуг від нерезидента на митній території України ПЗ виникають за першою подією. За цією подією отримувач послуг виписує ПН і реєструє її в ЄРПН. За цією ж ПН відображається й ПК. Якщо ПН зареєстрована з порушенням 15-денного строку, то за нею відображається ПК у періоді її реєстрації, але не пізніше 365 днів з дня складання.

Дійсно, з 01.01.15 р. отримувачі оподатковуваних нерезидентських послуг можуть відображати ПЗ і ПК в одному періоді. Звичайно, за умови своєчасної реєстрації ПН, виписаної на самого себе.

Запитання: чи можна такі своєчасно зареєстровані ПН притримати для цілей ПК у рамках 365 днів? Чи не завадить це зробити той факт, що в  п. 198.6 ПКУ йдеться про отримані ПН, а цю ніби не отримують, а складають самі? На нашу думку, так «самовиписану» ПН можна вважати отриманою: документом, що підтверджує ПК, є ПН, а для них є «зазор» у 365 днів.

Щоправда, у листі ДФСУ прямо говорить тільки про застосування такого «зазору» тільки в разі несвоєчасної реєстрації ПН. Проте ми вважаємо, що «самовиписані» своєчасно зареєстровані ПН за отриманими нерезидентськими послугами можна відображати як у періоді виписки, так і в будь-якому наступному періоді в межах 365 днів.