11.01.2016

Купівля частки у статуті товариства: коли отримувати дивіденди

Фізособа придбала частку у статуті ТОВ. Коли вона матиме право отримувати дивіденди? І чи може вона сама вимагати їх виплати? Як оподатковується нарахування дивідендів у фізособи та юрособи?

Право на отримання дивідендів. Разом з правами на частку у статутному фонді до особи, яка їх придбала, одночасно переходять у сукупності всі права засновника, зокрема право на отримання дивідендів. Однак для того, щоб у нового власника з’явилося право на отримання частини прибутку (дивідендів) пропорційно частці кожного з учасників, він повинен не лише стати учасником товариства. Йому необхідно бути ним на початок строку виплати дивідендів (п.п. «б» ст. 10 Закону про госптовариства*).

* Закон України «Про господарські товариства» від 19.09.91 р. № 1576-XII.

З першою умовою все просто. Покупець частки у статуті товариства стає його повноправним учасником на дату переходу права власності на корпоративні права. А якщо точніше, то на дату реєстрації змін до статуту.

А ось з виконанням другої умови дещо складніше. Адже затвердження порядку розподілу прибутку товариства, строку та порядку виплати частини прибутку (дивідендів) належить до виключної компетенції загальних зборів ТОВ (ст. 41 і 59 Закону про госптовариства). Отже, орієнтуватися потрібно на дату, з якої має розпочатися виплата дивідендів. Ця дата буде зафіксована в рішенні загальних зборів.

Адже після прийняття такого рішення необхідно зробити їх розрахунок, а також нарахування, склавши спеціальну відомість. Зазначені в ній грошові кошти може отримати тільки та особа, яка внесена до такого документа, або її повірена особа (за довіреністю).

Наприклад, у рішенні зазначено, що виплата дивідендів здійснюється у грудні 2015 року. Отже, слід орієнтуватися на дату 01.12.15 р. Відповідно, якщо купівля-продаж частки в ТОВ відбулася 10.12.15 р., а фактично дивіденди виплачувались 25.12.15 р., то дивіденди повинен отримати «старий» учасник, а не новачок.

Чи можна вимагати виплати дивідендів? Ні. Виключне право на прийняття рішення щодо порядку розподілу прибутку, строку і порядку виплати дивідендів належить загальним зборам госптовариства (ст. 41 і 59 Закону про госптовариства).

Якщо на загальних зборах було прийнято рішення не виплачувати дивіденди, то змінити таке рішення можна, скликавши нові збори в порядку, передбаченому статутом ТОВ. Ініціювати їх може новий засновник, якщо для цього є підстави, передбачені статутом.

Оподаткування дивідендів. У разі виплати дивідендів фізособам авансовий внесок з податку на прибуток (ПНП) підприємству виплачувати не потрібно ( п. 57.11.3 ПКУ). Проте такі суми є доходом фізосіб. Він уключається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такої фізособи та обкладається ПДФО ( п.п. 167.5 ПКУ):

• за ставкою 20 %, якщо ТОВ є неплатником ПНП;

• за ставкою 5 %, якщо ТОВ є платником ПНП.

Увага! Дивіденди за привілейованими акціями прирівнюються для цілей оподаткування до виплати зарплати ( п. 57.11.4 ПКУ). Тому з цих сум ПДФО справляють, як із зарплати, за ставками 15 % (20 %).

І ще. ПКУ вимагає перераховувати суму податку до бюджету при виплаті дивідендів ( п.п. 168.1.2 ПКУ). Якщо ж дивіденди нараховані, однак їх виплата планується пізніше, податок все одно доведеться сплатити у строки, установлені для місячного звітного періоду, — протягом 30 календарних днів після закінчення місяця, в якому такі дивіденди нараховані ( п.п. 168.1.5 ПКУ).

І не забудьте: дивіденди, нараховані у 2015 році, обкладаються військовим збором за ставкою 1,5 % ( п. 161 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).