25.01.2016

Договір про електронні документи: боремося з розірванням «позаочі»

Лист ДФСУ від 06.01.16 р. № 168/6/99-99-11-02-02-15

У цьому листі порушені питання подання електронних документів до податкових органів. Податківці цитують багато законодавчих норм щодо електронного документообігу.

Але серед усього цього на окрему увагу заслуговує така норма: ДФСУ прямо визнала, що контролюючий орган має право розірвати Договір про визнання електронного документа (далі — Договір) в односторонньому порядку тільки у випадках, передбачених п. 4 розд. 6 додатка 1 до Інструкції № 233*. Так, розірвати договір без відома платника податків фіскали можуть, якщо платник податків:

* Інструкція з підготовки і подання податкових документів в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку, затверджена наказом ДПАУ від 10.04.08 р. № 233.

• не подав новий посилений сертифікат (сертифікат) відкритого ключа замість скасованих;

• змінив місце реєстрації.

Інших підстав для розірвання Договору в односторонньому порядку з боку контролюючих органів немає.

Цей лист можна використати як щит для захисту від місцевих податківців, які щоразу намагаються самостійно розірвати договір з незаконних підстав. Таку підставу вони вбачають, якщо до Договору включені інші підстави для одностороннього його розірвання, наприклад, відсутність за місцезнаходженням, порушення інших вимог законодавства.

Зверніть увагу! Такі дії є незаконними. Ви можете сміливо звертатися до Антикорупційного сервісу ДФСУ «Пульс» або до бізнес-омбудсмена (заявку-скаргу можна залишити на сайті: https ://boi.org.ua). Також можна оскаржити такі дії податківців в адміністративному порядку або до суду.