25.01.2016

ВЗ-пільга для учасників АТО

Уже півроку тому в ПКУ з’явилася норма, яка на час проведення АТО звільняє від обкладення військовим збором (ВЗ) дохід у вигляді грошового забезпечення військовослужбовців і працівників Нацгвардії, СБУ, МВС та інших правоохоронних органів на час їх безпосередньої участі в АТО, — п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. XX ПКУ.

Порядок підтвердження статусу осіб, що надає право на ВЗ-пільги, доручили затвердити Кабміну. Нарешті він впорався із завданням.

Отже, підтвердження статусу проводять на підставі витягів з наказів керівника Антитерористичного центру при СБУ або його заступника про залучення таких осіб до проведення АТО і наказів оперативного штабу з управління АТО про прибуття (вибуття) таких осіб до складу сил і засобів, які беруть безпосередню участь в АТО. Ці документи командири (начальники) військових частин (органів, підрозділів), керівники установ, організацій і підприємств, у складі яких проходять службу або працюють особи, що беруть безпосередню участь в АТО, подають до відповідної бухгалтерської служби для проведення розрахунків.

(Постанова КМУ від 30.12.15 р. № 1161, діє з 12.01.16 р.)