18.07.2016

Екоподаток за розміщення відходів: коли виникає об’єкт оподаткування

Лист ДФСУ від 13.06.16 р. № 13057/6/99-99-12-02-03-15

У листі, який коментується, контролери ще раз підтвердили, що екоподаток сплачується лише за «розміщення відходів», тобто постійне (остаточне) перебування або захоронення відходів у спеціально відведених для цього місцях або об’єктах (місцях розміщення відходів, сховищах, полігонах, комплексах, спорудах, ділянках надр тощо), на використання яких отримано дозволи уповноважених органів ( п.п. 14.1.223 ПКУ). Тимчасове зберігання відходів на власній території, до передачі їх до місця постійного захоронення чи на утилізацію, розміщенням відходів не вважається. Отже, й об’єкт оподаткування при такому зберіганні не виникає.

Враховуючи це, вони постановили, що у підприємства, яке має спецмісця для розміщення відходів, об’єкт оподаткування виникає, тільки коли відходи буде доставлено до таких місць. При цьому немає значення, коли були утворені ці відходи і де вони тимчасово зберігалися. Головним фактором для виникнення об’єкта оподаткування є переміщення відходів до спеціально відведених місць (об’єктів).

З цього випливає, що підприємство, в якого є спеціально відведені місця для розміщення відходів, може самостійно вирішувати, коли «створити» об’єкт оподаткування.

Водночас довго тримати відходи на тимчасовому місці зберігання безкарно вам навряд чи вдасться. Справа в тому, що зберігання відходів понад рік без відповідної ліцензії може розцінюватись контролерами як порушення екологічного законодавства (п. «з» ст. 17 та ст. 34 Закону України «Про відходи» від 05.03.98 р. № 187/98-ВР). А це може призвести до адмінштрафу в розмірі від 850 до 1700 грн. ( ст. 82 КпАП).