18.07.2016

Виправили помилку в ІПН покупця: чи відображати в ПДВ-декларації?

Яким чином у податковій звітності з ПДВ відображається операція, пов'язана з виправленням помилки в ІПН покупця шляхом складання розрахунку коригування до податкової накладної та другої податкової накладної?

Щоб виправити помилку, допущену в ІПН покупця при заповненні податкової накладної (ПН), необхідно виконати такі дії (категорія 101.17 ЗІР ДФСУ):

• продавець складає «анулюючий» РК до «помилкової» ПН (з неправильним ІПН покупця) і направляє його «помилковому» покупцю;

• «помилковий» покупець повинен зареєструвати такий РК в ЄРПН;

• продавець складає та реєструє в ЄРПН другу ПН (з правильним ІПН).

А ось чи потрібно відображати таку операцію в ПДВ-декларації?

1. Позиція податківців — РК до «помилкової» ПН і другу ПН у ПДВ-декларації відображати не потрібно.

Підставу для таких висновків контролери обрали досить цікаву. На їх думку, оскільки РК і друга ПН не змінюють суму податкових зобов’язань, то операцію, пов’язану з виправленням помилки в ІПН покупця, відображати в ПДВ-звітності не потрібно (категорія 101.20 ЗІР ДФСУ).

Пам’ятаєте? Аналогічним чином фіскали радили діяти при заповненні додатка Д1 до ПДВ-декларації при складанні нульового РК (категорія 101.23 ЗІР ДФСУ).

Ми б радили остерігатися такого підходу. Адже даючи такі поради, контролери самі цитують абзац перший п. 6 розд. ІІІ Порядку № 21*, в якому зазначено, що дані, наведені в податковій звітності, мають відповідати даним бухгалтерського та податкового обліку платника.

* Порядок заповнення та подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.16 р. № 21.

Про яку відповідність даних можна говорити, якщо частину «податкової первинки» проігнорувати та не відобразити в декларації?

2. Наша позиція — РК до «помилкової» ПН і другу ПН потрібно відобразити в ПДВ-декларації, оскільки, якщо цього не зробити:

а) ви порушите вимоги Порядку № 21.

Адже згідно з п. 1 розд. III Порядку № 21 до ПДВ-декларації заносяться дані податкового обліку платника окремо за кожний звітний (податковий) період без наростаючого підсумку.

Крім того, п. 12 розд. ІІІ Порядку № 21 зобов’язує продавця подавати до ПДВ-декларації додатки 1, 6, 7, 8 за наявності подій, що підлягають відображенню в таких додатках. А такою подією саме й буде виписка РК до «помилкової» ПН;

б) з’явиться розбіжність між даними ПДВ-звітності і даними, що містяться в ЄРПН.

Увага! Виявлення розбіжностей між даними ПДВ-декларації та даними ЄРПН є підставою для проведення контролюючими органами документальної позапланової виїзної перевірки продавця та у відповідних випадках покупця товарів/послуг ( п. 201.10 ПКУ).

До речі, про це нагадують самі контролери в тому самому роз’ясненні, в якому вони так легко дозволили не вказувати РК і другу ПН у ПДВ-декларації.

Звичайно, підхід податківців був би виправданим, якщо б помилка була допущена та виявлена в межах одного звітного періоду. І платник ПДВ показав у декларації другу ПН (з правильним ІПН). Але при цьому розбіжності між ПДВ-декларацією і ЄРПН все одно будуть. А отже, є формальні підстави для перевірки.

Якщо ж перша ПН з неправильним ІПН потрапила до ПДВ-декларації (є помилка в додатку Д5), то її обов’язково потрібно виправити.

Адже платнику ПДВ, що заповнив ПДВ-звітність неправильними даними (включивши «помилкову» ПН), необхідно до періоду помилки подати УР і до нього додати уточнюючі додатки Д1 і Д5. «Помилковий» ІПН він прибере в додатку Д1, а правильний ІПН додасть у додатку Д5.