18.07.2016

Як перенести суму фінрезультату до декларації з податку на прибуток

Як при заповненні податкової декларації з податку на прибуток підприємств враховується фінансовий результат до оподаткування, якщо у фінансовій звітності такий показник відображається в тисячах гривень?

Дані до ПНП-декларації необхідно вносити у гривнях без копійок з округленням за загальними правилами.

Однак проблема в тому, що об’єктом обкладення ПНП є фінрезультат, розрахований за бухправилами та скоригований на податкові різниці. Такий показник у фінзвітності відображається у тисячах гривень без десяткового знака.

Тому не можна просто взяти показник, округлений до тисяч у фінзвітності, і перенести його до ПНП-декларації у гривнях. На це звертають увагу і податківці, заявляючи, що підставою для заповнення ПНП-звітності є первинні документи (підкатегорія 102.23.02 ЗІР ДФСУ).

На підтвердження своєї позиції вони посилаються на:

пп. 44.1 та 44.2 ПКУ, які зобов’язують вести облік доходів, витрат та інших податкових показників на підставі первинних документів, регістрів бухобліку, фінзвітності;

ч. 1 ст. 9 Закону про бухоблік, згідно з якою підставою для бухобліку госпоперацій є первинні документи.

Безумовно, вести окремий податковий облік для заповнення ПНП-декларації не потрібно. Для цього можна взяти бухоблікові дані, які ви використовуєте при заповненні фінзвітності, але не округляти їх до цілих тисяч.