06.06.2016

Спецрежим з ПДВ: вимоги податківців до сільгосппослуг

Лист ДФСУ від 20.05.16 р. № 17612/7/99-99-15-03-02-17

У листі, що коментується, податківці дали відповідь на запитання, чи може підприємство, яке обрало спецрежим з ПДВ, у межах спецрежимної діяльності надавати послуги з використанням сільськогосподарської техніки разом з персоналом, що її обслуговує.

Податківці не проти того, щоб у межах спецрежимної діяльності сільгосппідприємство надавало такі послуги та відображало їх у ПДВ-декларації з кодом «0121», але за умови, що такі послуги:

1) надаються саме сільськогосподарському підприємству.

Про те, що для віднесення таких послуг до спецрежимної діяльності, вони мають надаватися саме сільгосппідприємствам, прямо йдеться у  п.п. 209.15.2 ПКУ. Тому в цьому податківці мають рацію. Водночас у листі, що коментується, вони, згадуючи про таке обмеження, навели витяг із п. 209.6 ПКУ. У цьому пункті йдеться про вузьке коло сільгоспників, які мають право обрати спецрежим з ПДВ. Тобто фіскали натякають, що надавати «спецрежимні» послуги з використанням сільськогосподарської техніки разом з персоналом можна виключно сільгосппідприємствам, які є платниками спецрежиму з ПДВ.

На наш погляд, обмежувати коло отримувачів таких послуг лише сільгосппідприємствами, які обрали спецрежим, некоректно. Річ у тім, що є частина сільгосппідприємств, які відповідають вимогам, що дають право обрати спецрежим з ПДВ, але його не обрали. Крім того, у  п.п. «в» п.п. 209.15.2 ПКУ йдеться про сільгосптоваровиробника, а не про сільгосппідприємства. Це зовсім різні поняття. Водночас оскільки контролери і раніше наполягали на цьому (див. лист Міндоходів від 27.04.13 р. № 1729/6/99-99-19-04-02-15), то напевно сперечатися з ними буде марною справою.

Наголосимо також і на тому, що у  п.п. «в» п.п. 209.15.2 ПКУ згадуються не тільки сільгосппідприємства, а й звичайні фізособи. Тому ми вважаємо, що надання таких послуг фізособам теж дає право відносити такі операції до спецрежимних. Чому про них забули контролери — незрозуміло;

2) пов’язані виключно з допоміжною діяльністю у рослинництві, облаштуванні ландшафту.

Такий висновок податківців є логічним і справедливим. Річ у тім, що у  п.п. 209.17.14 ПКУ, в якому перелічені види послуг, що можна надавати з використанням сільськогосподарської техніки за участю обслуговуючого персоналу, є посилання на категорію 01.41.0 КВЕД, але не діючого класифікатора ДК 009:2005. Тому в листі, що коментується, податківці, проаналізувавши положення нового класифікатора ДК 009:2010, і стверджують, що під спецрежимну діяльність потрапляють усі операції, які потрапили до категорії 01.61 «Допоміжна діяльність у рослинництві». Детальний перелік таких послуг шукайте у Методологічних основах та поясненнях до позицій Класифікації видів економічної діяльності, затверджених наказом Держкомстату від 23.12.11 р. № 396;

3) надаються з використанням власної сільгосптехніки (право власності належить безпосередньо сільськогосподарському підприємству, яке надає послуги). Пояснюють такий висновок контролери тим, що під спецрежим підпадають, зокрема, послуги, які надаються безпосередньо суб’єктом спецрежиму з ПДВ, крім придбання таких послуг у інших осіб ( п. 209.7 ПКУ). Тобто з переліку сільськогосподарських послуг виключено послуги, придбані в інших осіб.

На наш погляд, висновок контролерів хибний. Справа в тому, що при наданні послуг за допомогою орендованої техніки не відбувається перепродаж послуг. Наприклад, підприємство орендує трактор (без тракториста) і надає послуги з оранки землі (роботу виконує тракторист сільгосппідприємства). У цьому випадку сільгосппослугу надає саме сільгосппідприємство. До того ж у визначенні сільгосппідприємства ( п. 209.6 ПКУ) прямо сказано, що для надання послуг можна використовувати власні або орендовані основні фонди (наприклад, техніку).

Водночас будьте готові відстоювати таку позицію перед податківцями. Аргументи ми вам навели.