23.05.2016

Нараховуємо та сплачуємо ЄСВ: тепер за новою Інструкцією

Наказ Мінфіну України від 28.03.16 р. № 393 «Про внесення змін до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»

Мінфін нарешті привів у відповідність до чинних ЄСВ-правил Інструкцію про порядок нарахування і сплати ЄСВ, затверджену наказом Мінфіну від 20.04.15 р. № 449 (далі — Інструкція).

Встановлена єдина ставка ЄСВ — 22 % для звичайних підприємств і підприємців, а також збережені пільгові ставки для юросіб і підприємств (організацій) громадських організацій інвалідів на зарплату працівників-інвалідів (8,41 % і 5,5 % відповідно), а також для організацій всеукраїнських громадських організацій інвалідів (5,3 %).

Зникла з ІІнструкції черговість уключення виплат до бази нарахування ЄСВ. Це також пов’язане з введенням єдиної ставки ЄСВ. Також чітко прописано, що вимога щодо сплати ЄСВ з мінзарплати застосовується до бази нарахування ЄСВ основних працівників за умови перебування в трудових відносинах повний календарний місяць або відпрацювання всіх робочих днів звітного місяця.

Також є й сюрпризи. Так, підприємці на ЄП — пенсіонери за віком або інваліди можуть сплачувати ЄСВ за себе за умови добровільної участі у страхуванні. Однак, на відміну від  Закону про ЄСВ, в Інструкції така участь розуміється як самостійне визначення для себе бази нарахування ЄСВ, а не підписання договору.

Не нараховувати ЄСВ на винагороду контрагента-підприємця можна тільки в разі, якщо роботи/послуги відповідають видам діяльності в ЄДР. Оновлена Інструкція дозволяє підтверджувати такі види діяльності тільки витягом з ЄДР (раніше можна було використовувати відомості з ЄДР у будь-якому вигляді).

Деталі — на с. 27 номера.

Наказ діє з 17.05.16 р.