07.11.2016

Перехід на загальну систему: для перехідних послуг податкові різниці не передбачені

Лист ДФСУ від 18.10.16 р. № 22490/6/99-99-15-02-02-15

У листі, що коментується, податківці роз’яснили порядок оподаткування перехідних послуг при переході з єдиного податку (ЄП) на загальну систему оподаткування. Вони наполягають, що у розд. III ПКУ не передбачено податкових різниць для таких операцій:

1) послуги надані під час перебування на спрощеній системі оподаткування, а їх оплата — при переході на загальну систему оподаткування. У такій ситуації послуги не обкладаються ані ЄП, ані податком на прибуток (ПНП);

2) оплата за послуги отримана на спрощеній системі оподаткування, а надали такі послуги після переходу на загальну систему оподаткування. Тут маємо протилежну ситуацію — послуга обкладається двічі і ЄП, і ПНП.

Формально усе правильно, але погодьтесь, це несправедливо.

Аналогічний підхід контролери пропонували і щодо перехідних операцій з постачанням товарів на одній системі оподаткування, а оплатою на іншій (лист ДФСУ від 31.08.16 р. № 18892/6/99-99-15-02-02-15 // «БТ», 2016, № 39, с. 4).

Крім того, податківці нагадали про порядок звітування. Після переходу з ЄП на загальну систему оподаткування незалежно від моменту такого переходу (з 1 січня поточного року або пізніше) слід подати декларацію з ПНП за річний податковий період. Тобто як новостворений платник.

У листі, що коментується, контролери не вимагають подавати два комплекти фінзвітності (за час перебування на спрощеній системі оподаткування і за поточний рік), як це вони зробили у вищезгаданому листі. Однак навряд чи вони відмовляться від такої ідеї. Тож це питання краще уточнити у своїх податківців.