07.11.2016

Оплата курсів водіїв та іноземних мов без ЄСВ

Чи є базою нарахування ЄСВ кошти, сплачені роботодавцем за навчання найманих працівників на курсах водіїв та курсах іноземних мов?

Базою для нарахування ЄСВ для підприємств, що використовують працю фізосіб, є:

• сума нарахованої кожній застрахованій особі зарплати за видами виплат, які включають основну і додаткову зарплату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, що визначаються згідно із Законом України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР;

• сума винагороди фізособам за виконання робіт (надання послуг) за ЦП-договорами.

Водночас до переліку витрат, на які не нараховується ЄСВ, входять, зокрема:

1) витрати на підготовку та перепідготовку кадрів (крім суми зарплати, що зберігається за основним місцем роботи працівників, за час їх навчання з відривом від виробництва) ( п. 9 розд. II Переліку № 1170*);

* Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою КМУ від 22.12.10 р. № 1170.

2) витрати на платне навчання працівників і членів їх сімей, не пов’язане з виробничою необхідністю, згідно з договором між підприємством та навчальним закладом ( п. 11 розд. II Переліку № 1170).

Отже, кошти, сплачені роботодавцем за навчання найманих працівників на курсах водіїв та курсах з вивчення іноземних мов, не належать до фонду оплати праці та не є базою для нарахування ЄСВ.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 301.03