03.10.2016

Податкові накладні «на перевищення» не збільшують реєстраційний ліміт

Чи збільшують реєстраційний ліміт податкові накладні, складені на суму перевищення ціни придбання / звичайної ціни над фактичною ціною постачання?

Податкові накладні (ПН) «на перевищення»* мають свій специфічний порядок заповнення. Так, згідно з пп. 15 і 16 Порядку № 1307** такі ПН потрібно заповнювати таким чином:

* Складені в разі перевищення мінімальної бази обкладення ПДВ над фактичною ціною товарів, що поставляються / послуг / продукції / необоротних активів.

** Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307.

• у верхньому правому кутку поставити позначку «Х» і зазначити тип причини «15»16», «17»);

• у рядках, відведених для заповнення даних покупця, — власні дані постачальника (продавця);

• у гр. 2 табличної частини — «перевищення ціни придбання над фактичною ціною постачання товарів/послуг, указаних в податковій накладній № _______» («…звичайної ціни самостійно виготовлених товарів/послуг…», «…балансової (залишкової) вартості над фактичною ціною постачання необоротних активів…»).

У результаті у полі «Отримувач (покупець)» ПН буде зазначено найменування та ІПН самого постачальника.

Зауважте! Ще одним випадком, коли в полі для заповнення даних покупця наводяться дані постачальника, є оформлення ПН на послуги від нерезидента ( п. 12 Порядку № 1307).

Крім того, у таких «нерезидентських» ПН є ще одна особливість. І пов’язана вона якраз із впливом сум ПДВ, зазначених у них, на реєстраційний ліміт (РЛ) покупця.

Річ у тім, що реєстрація в Єдиному реєстрі ПН (ЄРПН) ПН, виписаних при отриманні послуг від нерезидента, збільшує розмір РЛ платника ПДВ, оскільки «вхідний» ПДВ за такою операцією бере участь у формуванні показника ∑НаклОтр. Про це прямо зазначено в п. 2001.3 ПКУ («нерезидентські» ПН перелічені як складові цього показника).

Далі, при розрахунку показника ∑Перевищ ПН, складені на нерезидентські послуги, згадуються в обох складових формули розрахунку цього показника (і у зменшуваному, і у від’ємнику) (п. 9 Порядку № 569***). Тому вони не впливають на показник ∑Перевищ, якщо вони зареєстровані в ЄРПН.

*** Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 16.10.14 р. № 569.

У результаті, якщо все оформити правильно (зареєструвати ПН в ЄРПН і відобразити в ПДВ-звітності), РЛ покупця від ПН на нерезпослуги тільки збільшиться (детальніше див. у «БТ», 2016, № 33, с. 12).

Увага! З ПН «на перевищення» такий номер не пройде. Незважаючи на те що в полях, призначених для даних покупця, буде зазначено назву самого платника ПДВ (так само, як у «нерезидентських» ПН), наведена в них сума ПДВ тільки зменшить ваш РЛ.

Причина в тому, що ПН «на перевищення» впливає на формулу РЛ через складову ∑НаклВид. Нагадаємо: цей показник уключає загальну суму ПДВ за виданими ПН, зареєстрованими в ЄРПН, і розрахунками коригування до таких ПН, зареєстрованих в ЄРПН (п. 9 Порядку № 569).

І хоча ПН «на перевищення» не видаються покупцю, у складі саме цього показника така ПН вплине на ваш РЛ, оскільки такі ПН виписуються постачальником.

А ось до складової ∑НаклОтр така ПН жодного відношення не має. Адже до нього включаються суми ПДВ за:

отриманими ПН, зареєстрованими в ЄРПН;

• ПН, складеними згідно з п. 208.2 ПКУ (тобто при купівлі послуг у нерезидента) і зареєстрованими в ЄРПН;

• РК до таких ПН, зареєстрованих в ЄРПН.

ПН «на перевищення» до отриманих або «нерезидентських» ПН не належить. Відповідно, РЛ у складі такого показника вони збільшити не можуть.

До речі, підтверджують це й самі податківці (див. роз’яснення в категорії 101.08 ЗІР ДФСУ).