03.10.2016

Як заповнити відривну частину розрахункової квитанції

Яким чином використовується розрахункова квитанція (РК) та заповнюється її відривна частина (корінець)?

У корінці та відривній частині РК вручну або друкарським способом повинна вказуватись повна сума розрахунку.

Якщо суб’єкт господарювання є платником ПДВ чи акцизного податку, то в корінці РК (крім спрощеної РК) також зазначається сума, що оподатковується ПДВ та акцизним податком.

Якщо сума за ставкою ПДВ та акцизного податку дорівнює повній сумі розрахунку, в корінці зазначається тільки одна з цих сум. Записи у РК здійснюються кульковою ручкою з пастою темного кольору.

Якщо при продажу товару (послуги) встановлюється знижка чи надбавка, за бажанням суб’єкта господарювання загальна сума знижки (надбавки) вказується в корінці та у відривній частині РК в дужках поряд із сумою розрахунку з позначкою «зн» або «нд».

При здійсненні операції видачі коштів у разі повернення товару (рекомпенсації послуги, прийняття цінностей під заставу та в інших випадках) сума розрахунку вказується в корінці та у відривній частині РК зі знаком «-» (мінус).

На вимогу покупця у відривній частині РК додатково вказуються всі або частина реквізитів, передбачених установленою формою: найменування товару (послуги), вартість одиниці виміру, ставка у відсотках ПДВ та акцизного податку, вартість придбаних товарів (отриманих послуг) за кожним найменуванням, дата та підпис особи, яка провела розрахунок.

У разі виписування спрощеної РК такі дані можна вказувати на зворотному боці відривної частини квитанції. При продажу алкогольних напоїв і тютюнових виробів найменування товарів і їх вартість, ставка та сума акцизного податку обов’язково записуються у відривній частині та корінці розрахункової квитанції.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 109.08