03.10.2016

Оформлення розрахунків подарунковим сертифікатом

Яким чином юрособа повинна проводити розрахунки через РРО за товари, які отримує покупець за допомогою подарункового сертифіката?

Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, зобов’язані проводити розрахункові операції через реєстратори розрахункових операцій (далі — РРО) з використанням режиму попереднього програмування найменування, цін товарів (послуг) та обліку їх кількості ( п. 11 ст. 3 Закону України про РРО).

Згідно з п. 1 розд. ІІ Положення про форму та зміст розрахункових документів, затвердженого наказом Мінфіну від 21.01.16 р. № 13 (далі — Положення № 13), фіскальний касовий чек на товари (послуги) (далі — касовий чек) — це розрахунковий документ, надрукований РРО при проведенні розрахунків за продані товари (надані послуги).

Обов’язкові реквізити касового чека визначені п. 2 розд. ІІ Положення № 13. При цьому при розрахунку за товар раніше придбаним сертифікатом у касовому чеку, зокрема, зазначаються:

• найменування товару, який реалізується;

• кількість товару, який реалізується;

• вартість проданого товару;

• ставка та сума ПДВ;

• ставка та сума акцизного податку;

• форма оплати, в якій зазначається запис «Подарунковий сертифікат» та у разі необхідності — сума коштів, яка доплачується готівкою чи безготівково (кредитна картка тощо).

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 109.02