03.10.2016

Податок на нерухомість за минулі роки

Чи мають право контролюючі органи обчислити суму податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, для фізосіб за попередній (звітний) рік після 1 липня року, що настає за попереднім (звітним) роком?

Податок на нерухомість фізособам нараховує контролюючий орган. Він надсилає (вручає) платнику податку за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) податкові повідомлення-рішення про сплату сум податку та відповідні платіжні реквізити ( п.п. 266.7.2 ПКУ).

Контролюючий орган, крім випадків, визначених п. 102.2 ПКУ, має право самостійно визначити суму грошових зобов’язань платника податків у випадках, визначених ПКУ, не пізніше закінчення 1095 дня, що настає за останнім днем граничного строку сплати грошових зобов’язань, нарахованих контролюючим органом ( п. 102.1 ПКУ).

Крім того, платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних ( п.п. 266.7.3 ПКУ).

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, контролюючий орган за місцем проживання (реєстрації) платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Отже, нормами ПКУ встановлений обов’язок нарахування контролюючими органами сум податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за попередній (попередні) податкові (звітні) періоди, зокрема у разі подання фізичною особою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) письмової заяви для проведення звірки даних.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 106.07