24.10.2016

Правила заповнення порожньої ПДВ-декларації

Підприємство вперше подає декларацію з ПДВ. За перший період роботи воно тільки купувало матеріали. У зв’язку з цим за звітний період отримало тільки «вхідний» ПДВ, який має намір вказати у наступний період. Чи потрібно подавати порожню ПДВ-декларацію?

Нагадаємо, що відповідно до п. 49.2 ПКУ платник податків зобов’язаний за кожний встановлений ПКУ звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог ПКУ подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є.

Тобто якщо у вас не було операцій, які слід відображати в ПДВ-декларації, то подавати її не потрібно.

З цим погоджуються і податківці у категорії 101.19 ЗІР ДФСУ, висуваючи при цьому дві умови:

• платник податку не проводить госпдіяльність протягом звітного періоду;

• у нього відсутні показники, які підлягають декларуванню (в тому числі суми від’ємного значення попередніх періодів).

У запитанні прямо вказано, що протягом звітного періоду підприємство здійснювало госпдіяльність. Хоч платник ПДВ має право скористатись податковим кредитом протягом 365 днів (п. 198.6 ПКУ), на наш погляд, безпечніше буде все-таки подати декларацію-пустишку.

При цьому вам слід враховувати:

• додатки до декларації подаються у разі заповнення даних у відповідних рядках декларації, які посилаються на ці додатки*. Якщо жоден рядок не заповнений, то й додатки подавати не потрібно;

* Пункт 9 Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну від 28.01.16 р. № 21.

• реєстраційна сума в службовому полі у рядку 19.1 ПДВ-декларації вказується тільки в тому випадку, коли в декларації заповнений рядок 19. Тож і це службове поле заповнювати не потрібно. З цим погоджуються і податківці у категорії 101.20 ЗІР ДФСУ.