24.10.2016

Код УКТ ЗЕД при продажу вітчизняних ліків

Підприємство продає лікарські засоби вітчизняного виробництва, які обкладаються ПДВ за ставкою 7 %. Один із контрагентів, щоб переконатися, що проданий йому товар потрапляє під пільгову ставку ПДВ, вимагає у податковій накладній (ПН) вказати код УКТ ЗЕД. Чи правомірні вимоги покупця?

На сьогодні код УКТ ЗЕД є одним із реквізитів ПН. Але він є обов’язковим, якщо ви продаєте (п.п. «і» п. 201.1 ПКУ):

• підакцизні товари, тобто товари, які перелічені у п. 215.1 ПКУ;

• імпортні товари.

В усіх інших випадках код УКТ ЗЕД не є обов’язковим реквізитом ПН. Тому його можна не заповнювати.

Лікарські засоби апріорі не є підакцизними товарами. Про це свідчить п. 215.1 ПКУ, в якому серед підакцизних товарів ліки не згадуються. Тому з цієї причини вказувати код УКТ ЗЕД у ПН немає підстав.

У запитанні мова йде про постачання тільки вітчизняних лікарських засобів. Тобто і друга причина, яка вимагає обов’язкового заповнення коду УКТ ЗЕД, у ПН не дотримується. Хоча, як свідчить п.п. «в» п. 193.1 ПКУ та Перелік, затверджений постановою Кабміну від 03.09.14 р. № 410, під 7 %- ставку ПДВ потрапляють і імпортні товари.

Виходить, що заповнювати такий реквізит у ПН ви не зобов’язані. Отже, контрагент не може поскаржитись на неправильне заповнення вашої ПН.

Водночас на прохання контрагента ви можете вказати у ПН код УКТ ЗЕД. Справа в тому, що вписати код УКТ ЗЕД у ПН на поставку товарів, які не є підакцизними чи імпортованими, не заборонено. На цьому наголошують і контролери у листі від 23.06.16 р. № 13855/6/99-99-15-03-02-15 // «БТ», 2016, № 31, с. 8.

Також пам’ятайте, що помилка у коді УКТ ЗЕД в цьому випадку не завадить покупцю сформувати податковий кредит (якщо ПН зареєстрована в ЄРПН і в ній немає інших істотних помилок).