24.10.2016

ФОП та платіжний термінал: коли без нього не обійтися

Чи необхідно ФОП — платнику єдиного податку (ЄП) у разі проведення розрахунків через РРО забезпечувати можливість використання споживачами електронних платіжних засобів?

Суб’єкти господарювання зобов’язані забезпечувати можливість здійснення держателями електронних платіжних засобів розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням електронних платіжних засобів не менше трьох платіжних систем, однією з яких є багатоемітентна платіжна система, платіжною організацією якої є резидент України (п. 14.19 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» від 05.04.01 р. № 2346-III).

Вимоги до госпсуб’єктів щодо приймання електронних платіжних засобів в оплату за продані ними товари (надані послуги) визначено у постанові Кабміну від 29.09.10 р. № 878.

Пункт 2 цієї постанови звільняє від обов’язкового приймання спеціальних платіжних засобів:

• заклади громадського харчування закритого типу, які обслуговують певний контингент споживачів (їдальні у школах, вузах, на підприємствах тощо), підприємства торгівлі з торговельною площею до 20 кв. метрів (крім автозаправних станцій);

• суб’єктів, які провадять госпдіяльність у населених пунктах з чисельністю населення менше ніж 25 тис. осіб.

Враховуючи викладене, у разі застосування ФОП — платником ЄП при проведенні готівкових розрахунків зареєстрованих РРО такий платник зобов’язаний забезпечити можливість здійснення держателями електронних платіжних засобів розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням електронних платіжних засобів, якщо він не підпадає під вказані вище звільнення.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 109.03