24.10.2016

Не стали на облік — чекайте відплати 1095 днів

Які строки давності визначені з метою застосування штрафних санкцій до платників податків за порушення порядку взяття на облік або внесення змін до облікових даних у контролюючих органах?

Згідно з п. 117.1 ПКУ неподання у строки та у випадках, передбачених ПКУ, заяв або документів для взяття на облік у відповідному контролюючому органі тягне за собою накладення штрафу:

• на самозайнятих осіб у розмірі 170 грн.;

• на юросіб (відокремлених підрозділів юрособи) — 510 грн.

За неусунення таких порушень або за ті самі дії, вчинені протягом року особою, до якої були застосовані штрафи за таке порушення, відбувається накладення штрафу:

• на самозайнятих осіб у розмірі 340 грн.;

• на юросіб (відокремлених підрозділів юрособи) — 1020 грн.

Граничні строки застосування зазначених штрафних санкцій відповідають строкам давності для нарахування податкових зобов’язань, визначених ст. 102 ПКУ (п. 114.1 ПКУ).

Згідно з цією нормою контролюючий орган (крім випадків, визначених п. 102.2 ПКУ), має право самостійно визначити суму грошових зобов’язань платника податків не пізніше закінчення 1095 дня (2555 дня у разі проведення перевірки контрольованої операції відповідно до ст. 39 ПКУ), що настає за (п. 102.1 ПКУ):

останнім днем граничного строку подання податкової декларації;

• за днем її фактичного подання, якщо така податкова декларація була надана пізніше.

Якщо ж протягом зазначеного строку контролюючий орган не визначить суму грошових зобов’язань, платник податків вважається вільним від такого грошового зобов’язання.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 119.12