31.10.2016

Не забудьте вказати у ф. № 1ДФ доходи, нараховані підприємцям

Лист ДФСУ від 21.09.16 р. № 20544/6/99-99-13-01-01-15

Контролери нагадали порядок подання звіту за ф. № 1ДФ «Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку».

Доходи, які нараховані на користь фізичної особи (у т. ч. підприємця), відображаються у графі 3а Податкового розрахунку. При цьому контролери звертають увагу, що у разі нарахування доходу його обов’язково вказують у графі 3а незалежно від того, виплачені такі доходи чи ні. Дохід, нарахований (виплачений) самозайнятій особі, записують у ф. № 1ДФ з ознакою доходу «157».

Посилаючись на п. 50.1 ПКУ, податківці вказують: якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності) платник самостійно виявляє помилки у раніше поданій декларації, він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок (УР). Хоча ф. № 1ДФ за своєю суттю не є податковою декларацією (у ній податковий агент повідомляє про суми податків, утриманих із інших платників), порядок уточнень аналогічний. У п. 4.3 Порядку* регламентовано: УР подається у разі необхідності проведення коригувань розрахунку після закінчення строку його подання.

* Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затверджений наказом МФУ від 13.01.15 р. № 4.

Нагадують податківці й про відповідальність податкового агента. За неподання, подання з порушенням строків, подання не у повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками ф. № 1ДФ до такого агента застосовуються штрафні санкції, передбачені п. 119.2 ПКУ. На перший раз — 510 грн., за повторне таке саме порушення протягом року — 1020 грн.