31.10.2016

Сплату податків спецрежимними ПДВ-коштами заборонено

Чи вважатиметься цільовим використанням для суб’єкта спеціального режиму оподаткування спрямування коштів зі спеціального рахунка на погашення податків та зборів?

Суми ПДВ, що підлягають перерахуванню на спецрахунки, відкриті в установах банків та/або в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, не підлягають сплаті до бюджету та повністю залишаються в розпорядженні сільгосппідприємства для використання у виробництві сільгосптоварів/послуг ( п.п. 209.2.3 ПКУ). Зазначені суми коштів акумулюються сільгосппідприємствами на таких рахунках у порядку, затвердженому постановою Кабміну від 12.01.11 р. № 11.

Для акумулювання зазначених сум ПДВ сільгосппідприємство зараховує кошти на власні додаткові електронні рахунки.

Сума ПДВ, що акумулюється на спеціальному рахунку, не підлягає вилученню до держбюджету і використовується сільгосппідприємством відповідно до п. 209.2 ПКУ, а починаючи з 01.01.17 р. перераховується на поточний рахунок сільгосппідприємства.

У разі нецільового використання суми ПДВ сільгосппідприємство несе відповідальність відповідно до законодавства.

Тобто п.п. 209.2.3 ПКУ встановлено виключно цільовий характер використання сум ПДВ, перерахованих на окремі рахунки. А саме, такі кошти сільгосппідприємства можуть використовувати лише для відшкодування суми ПДВ, сплаченої (нарахованої) постачальнику на вартість виробничих факторів, за рахунок яких сформовано податковий кредит, а за наявності залишку такої суми ПДВ — для інших виробничих цілей.

Спрямування коштів зі спеціального рахунка на погашення податків та зборів буде вважатись нецільовим використанням акумульованих коштів.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 101.24