31.10.2016

Дохід єдиноподатника у валюті

Як визначається дохід юрособи — платника єдиного податку групи 3 при здійсненні операцій з експорту товарів (робіт, послуг), якщо валютні кошти надходять на розподільчий рахунок та підлягають обов’язковому продажу?

Дохід, виражений в інвалюті, перераховується у гривні за офіційним курсом Нацбанку на дату отримання такого доходу ( п. 292.5 ПКУ). Датою отримання доходу платника ЄП є дата надходження коштів у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) ( п. 292.6 ПКУ).

Разом з цим абзацом першим п. 2 постанови Нацбанку від 14.09.16 р. № 386 (далі — постанова № 386) на період з 15.09.16 р. до 15.12.16 р. (включно) встановлено вимогу щодо обов’язкового продажу частини валютної виручки.

Уповноважений банк зобов’язаний попередньо зараховувати надходження в інвалюті на окремий аналітичний рахунок балансового рахунка 2603 «Розподільчі рахунки суб’єктів господарювання» .

Продаж здійснюється уповноваженим банком у розмірі 65 % без доручення клієнта і виключно наступного робочого дня після надходжень валюти на розподільчий рахунок. Решта надходжень в інвалюті залишається в розпорядженні резидентів та нерезидентів (абзаци другий, двадцять перший — двадцять п’ятий п. 2 постанови № 386).

Враховуючи те, що розподільчі рахунки використовуються банківськими установами при перерахуванні певних видів доходів в інвалюті на поточні рахунки клієнтів як транзитні, то доходом юрособи — платника ЄП групи 3 від здійснення операцій з експорту товарів (робіт, послуг) є сума коштів:

• яка надійшла на поточний рахунок юрособи, в гривнях після обов’язкового продажу на міжбанку;

• в інвалюті, перерахована у гривні за офіційним курсом Нацбанку на дату її надходження на поточний рахунок в інвалюті.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 108.01.02