05.09.2016

Додаток ДС9: які обсяги постачання до нього включати

Лист ДФСУ від 01.08.16 р. № 16486/6/99-99-15-03-02-15

У листі, що коментується, податківці пояснили, як правильно заповнити сільгосптоваровиробнику додаток ДС9 до спецрежимної ПДВ-декларації.

Нагадаємо, що для застосування спецрежиму з ПДВ у сільгосптоваровиробника питома вага вартості поставлених сільгосптоварів/послуг має становити не менш як 75 % вартості всіх товарів/послуг, поставлених протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів сукупно (п. 209.6 ПКУ).

Про те, що аграрій дотримується кожного місяця 75 %-критерію, він повідомляє у додатку ДС9 до спецрежимної ПДВ-декларації (код «0121» / «0122» / «0123»).

Для розрахунку такої питомої ваги враховуються загальні обсяги постачання (без ПДВ) та обсяги постачання (без ПДВ) сільськогосподарських товарів/послуг, тобто всі оподатковувані операції. З цим сперечатися ніхто не буде.

Як же бути з неоподатковуваними операціями (звільненими від оподаткування чи негосподарськими). При використанні товарів/послуг чи необоротних активів, щодо яких «вхідний» ПДВ був включений до податкового кредиту, у цих операціях аграрій має нарахувати ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ. Чи слід такі операції включати до розрахунку питомої ваги, а саме до загальної вартості поставлених товарів/послуг?

Податківці несподівано визнали, що цього робити не потрібно. Річ у тім, що нарахування податкових зобов’язань відповідно до п. 198.5 ПКУ не пов’язане з постачанням товарів/послуг.

На наш погляд, висновки хоч і лояльні, та все ж доволі спірні. Справа в тому, що відповідно до п.п. 14.1.191 ПКУ такі операції є постачанням товарів. А тому ми б не радили сліпо орієнтуватися на ці роз’яснення. Тим паче що лист, який коментується, це індивідуальна консультація.