05.09.2016

Депонована зарплата — готівку можна використати у госпдіяльності

Лист Нацбанку від 07.06.16 р. № 50-0004/48214

У листі, який коментується, банкіри роз’яснили, що робити з готівкою, яка отримана на виплату зарплати, у випадку депонування зарплати?

Нацбанк, спираючись на норми п.п. 3.9 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Нацбанку від 15.12.04 р. № 637 (далі — Положення № 637), дійшов висновку, що готівка, отримана підприємством у касі банку на виплати, пов’язані з оплатою праці, і не виплачена працівникам підприємства в установлені строки, має бути в обов’язковому порядку депонована. Тобто касир має поставити у видатковій відомості проти прізвища осіб, яким не здійснено виплату зарплати, відбиток штампа або зробити напис «Депоновано».

Водночас такі висновки стосуються тільки заповнення первинних документів із видачі готівки і визначення сум зарплати, які не було видано працівникам.

Щодо подальшої долі готівки, яка була отримана у банку на видачу зарплати, в Положенні № 637 нічого не сказано. Там лише є твердження, що «зарплатну» готівку понад ліміт можна зберігати не більше 3 робочих днів, включаючи день одержання готівки в банку (п.п. 2.10 Положення № 637).

Спираючись на це, банкіри цілком справедливо зазначили, що готівку, яка лишилася після видачі зарплати, можна або:

здати до банку;

залишити в касі підприємства та використовувати на потреби, що виникають у процесі його функціонування.

Отже, суб’єкт господарювання може на свій розсуд використати готівку, яка була отримана для виплати депонованої зарплати.

Водночас слід пам’ятати, що лишити в касі можна лише кошти у межах установленого ліміту. Річ у тім, що «зарплатну» готівку можна зберігати в касі підприємства лише 3 дні.