05.09.2016

Платники єдиного податку групи 2 можуть виконувати роботи для юросіб

Постанова Львівського апеляційного адміністративного суду у справі від 22.12.15 р. № 876/9177/15

Нагадаємо, що фізичні особи — підприємці (далі — ФОП), які обрали другу групу єдиного податку (далі — ЄП), мають право здійснювати господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам ЄП та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів та діяльність у сфері ресторанного господарства (абз. 2 п. 291.4 ПКУ).

Таким чином, не можуть бути платниками ЄП ФОП, які надають послуги юрособам, що не є платниками ЄП. Якщо вони надають такі послуги, то автоматично «злітають» із спрощеної системи оподаткування.

Водночас ніде в ПКУ не прописано, що ФОП — єдиноподатнику групи 2 заборонено виконувати роботи юрособам, які перебувають на загальній системі оподаткування.

З таким підходом погодилися працівники Феміди в постанові, що коментується. Так, вони, проаналізувавши норми ПКУ, дійшли висновку, що він розмежовує поняття «виконання робіт» та «надання послуг», а тому ці поняття не є тотожними. Крім того, як сказано вище, п. 291.4 ПКУ містить обмеження лише щодо надання послуг.

Враховуючи це, суд постановив, що коли ФОП — платник ЄП групи 2 виконує роботи юрособі, наприклад здійснює ремонтні роботи за договором підряду, то він не порушує правил перебування на ЄП. А отже, податківці не мають права анулювати реєстрацію ФОП платником ЄП.

Водночас, як свідчить практика, податківці рідко розбираються у правовій основі здійснених операцій, а підходять до всього формально. Тому якщо ФОП — платник ЄП групи 2 буде виконувати роботи юрособі, то доводити свою правоту доведеться в суді.