05.09.2016

Календар тижня

7 ВЕРЕСНЯ (СЕРЕДА)

Закінчується строк подання:

  • звіту з праці (ф. № 1-ПВ, місячна) за січень — серпень 2016 року.

8 ВЕРЕСНЯ (ЧЕТВЕР)

Закінчується строк сплати:

  • податку на прибуток підприємств виробниками сільгосппродукції за період з 01.07.15 р. по 30.06.16 р.

9 ВЕРЕСНЯ (П’ЯТНИЦЯ)

Закінчується строк подання:

  • звіту про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв оптовиками (ф. № 1-ОА) та роздрібними торговцями (ф. № 1-РА) за серпень 2016 року;
  • звіту про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів оптовиками (ф. № 1-ОТ) та роздрібними торговцями (ф. № 1-РТ) за серпень 2016 року;
  • звітів за формами № 1-РС «Звіт про обсяги виробництва та реалізації спирту», № 2-РС «Звіт про обсяги виробництва та реалізації алкогольних напоїв», № 3-РС «Звіт про обсяги виробництва та реалізації тютюнових виробів» за серпень 2016 року виробниками спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів відповідно.

15 ВЕРЕСНЯ (ЧЕТВЕР)

Закінчується строк подання:

  • звіту про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок) (ЗВР-1) і Довідки про використані розрахункові книжки за серпень 2016 року тими суб’єктами, які не зобов’язані подавати інформацію по дротових або бездротових каналах зв’язку;
  • заяви про перехід з IV кварталу 2016 року на сплату ЄП діючими юрособами і ФОП. До заяви потрібно додати Розрахунок доходу за попередній календарний рік. Якщо йдеться про суб’єкта, який хоче перейти до групи 3 ЄП на ставку з ПДВ (2 %), то в цей самий строк потрібно подати заяву на ПДВ-реєстрацію;
  • заяви про добровільну зміну групи платників ЄП (у тому числі про перехід зі ставки ЄП без ПДВ на ставку з ПДВ і навпаки) або про перехід «всередині» однієї групи зі ставки ЄП без ПДВ на ставку ЄП з ПДВ. Якщо відбувається перехід на ставку ЄП з ПДВ, у цей самий строк подається заява на ПДВ-реєстрацію.

Календарні нотатки

Сьогодні поговоримо про те, які дії має вчинити суб’єкт господарювання, що відмовляється від реєстрації платником ПДВ через перехід з початку IV кварталу 2016 року на спрощену систему оподаткування без сплати ПДВ.

У цьому випадку він має провести умовне постачання, тобто нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ на активи, які фактично залишилися не використаними в оподатковуваній діяльності, за умови, що суми «вхідного» ПДВ за ними були включені до складу податкового кредиту (п. 184.7 ПКУ).

Нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ при умовному постачанні необхідно виходячи зі звичайної ціни.

Зробити це потрібно не пізніше дати анулювання ПДВ-реєстрації, оскільки після цієї дати платник втрачає право на податковий кредит і виписку податкових накладних, про що прямо зазначено в п. 184.5 ПКУ.

Тобто не пізніше 30.09.16 р. потрібно скласти податкову накладну (ПН) на умовне постачання. У верхній лівій частині такої ПН робите позначку «X» про те, що вона не видається покупцю, і зазначаєте тип причини — «10», у рядку «Індивідуальний податковий номер покупця» відображаєте умовний ІПН «400000000000», а в інших рядках, відведених для заповнення, — власні дані. Решту граф такої ПН заповнюйте у загальному порядку.

У бухобліку нарахування умовних податкових зобов’язань відображаємо за дебетом субрахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності».