05.09.2016

Куди включити суму ПДВ, нараховану виходячи з мінбази

В якій ПДВ-декларації сільгосппідприємством — суб’єктом спецрежиму відображаються податкові зобов’язання, що виникли у зв’язку з перевищенням ціни придбання/звичайної ціни самостійно виготовлених сільгосптоварів/послуг над фактичною ціною їх постачання?

База оподаткування операцій з постачання товарів/послуг не може бути нижче ціни придбання таких товарів/послуг, а база оподаткування операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг не може бути нижче звичайних цін (п. 188.1 ПКУ),

Платники податку, які згідно зі ст. 209 ПКУ застосовують спецрежим з ПДВ, подають ПДВ-декларацію з позначкою «0121»/«0122»/«0123». До такої декларації включаються лише ті операції, що стосуються спецрежиму, установленого ст. 209 ПКУ.

У ряд. 1.1 спецрежимної декларації вказуються виключно операції з постачання вироблених/наданих сільгосптоварів/послуг на власних або орендованих виробничих потужностях, а також на давальницьких умовах. Враховуючи зазначене, податкові зобов’язання, що виникли у сільгосппідприємства у зв’язку з постачанням сільгосптоварів/послуг, відображаються у ряд. 1.1 спецрежимної декларації виходячи з їх фактичної ціни.

При цьому сума перевищення ціни придбання/звичайної ціни самостійно виготовлених сільгосптоварів/послуг над фактичною ціною їх постачання відображається в декларації з ПДВ з позначкою «0110».

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 101.21

Примітка редакції

Нарахування ПДВ відповідно до п. 188.1 ПКУ в цьому випадку безпосередньо пов’язане із постачанням сільгосптоварів/послуг (це частина бази оподаткування за цією операцією). Тому обидві ПН, складені на таку операцію, слід показати у спецрежимній ПДВ-декларації. Однак контролери не хочуть це визнавати.