12.09.2016

Як уникнути подвійного нарахування ЄСВ при роботі з ФОП

Які документи повинен надати ФОП іншому суб’єкту господарювання, щоб уникнути подвійного нарахування ЄСВ?

Платниками ЄСВ є підприємства, установи та організації, інші юрособи та фізичні особи — підприємці (ФОП), які використовують працю фізосіб на умовах трудового договору (контракту) чи за цивільно-правовими договорами (п. 1 частини першої ст. 4 Закону про ЄСВ).

Виняток стосується лише ЦП-договорів, укладених з ФОП. І тільки у тому разі, якщо виконувані роботи (послуги, що надаються) за ними відповідають видам діяльності такого ФОП, зазначеним у Єдиному держреєстрі (ЄДР).

Узяття на облік юросіб та ФОП, відомості про яких як платників ЄСВ містяться в ЄДР, підтверджується випискою з ЄДР (п. 4 розд. II Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 24.11.14 р. № 1162).

Отримати відомості з ЄДР можна за допомогою програмних засобів ведення цього реєстру у паперовій або електронній формах, що мають однакову юридичну силу та містять обов’язкове посилання на ЄДР (п. 3 розд. I Порядку надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, затвердженого наказом Мін’юсту від 10.06.16 р. № 1657/5).

Відомості, що містяться в ЄДР, надаються, зокрема, у вигляді виписки.

Висновок: щоб уникнути подвійного нарахування ЄСВ, ФОП, який виконує роботи (надає послуги) відповідно до укладених ЦП-договорів, повинен надати суб’єкту господарювання копію документа, що підтверджує його держреєстрацію (виписку з ЄДР, у якій зазначаються основні види його діяльності).

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 301.09