26.09.2016

Перерахування ФО-підприємцем коштів ФО-громадянину — лише у гривні

Лист НБУ від 14.09.16 р. № 57-0002/76798

Відповідаючи на запитання щодо можливості переказу коштів в інвалюті з поточного рахунка фізособи-підприємця на поточний рахунок цієї ж фізособи, відкритий нею для власних потреб, Нацбанк надав заперечливу відповідь.

Він вказує, зокрема, на відмінність у поняттях «фізособи» як людини — учасника цивільних відносин та «фізособи-підприємця». При цьому зазначає, що до діяльності ФОП застосовуються нормативно-правові акти, які регулюють підприємницьку діяльність юросіб.

Пунктом 5.6 гл. 5 Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої постановою Правління НБУ від 12.11.03 р. № 492, установлено режим функціонування рахунків в інвалюті ФОП, що аналогічний режиму рахунків в інвалюті юридичних осіб. Для здійснення діяльності підприємцями банки відкривають їм рахунки на балансових рахунках 2600, 2605, як для юросіб.

Відзначається, що гривня як грошова одиниця України є єдиним законним платіжним засобом, приймається усіма фізичними і юридичними особами без будь-яких обмежень для проведення переказів.

Перерахування коштів в інвалюті з одного власного рахунка на інший ФОП здійснюють з рахунка, відкритого для проведення підприємницької діяльності, на інший власний рахунок, відкритий також для здійснення підприємницької діяльності.

Нацбанк вважає, що у разі наявності на рахунку фізособи — підприємця-резидента інвалюти така особа може продати її за гривні та після сплати податків і зборів перерахувати дохід у гривні на власний поточний рахунок фізособи, відкритий для власних потреб.