26.09.2016

Передоплата, відстрочення платежу або повернення: як провести через РРО

Яким чином проводити через РРО передоплату за товар, реалізацію товару з «відстроченням платежу», остаточний розрахунок та повернення готівки?

Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або у безготівковій формі при продажу товарів/послуг у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов’язані ( пп. 1 та 11 ст. 3 Закону про РРО):

• проводити розрахункові операції на повну суму покупки через РРО з роздрукуванням розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій;

• проводити розрахункові операції через РРО з використанням режиму попереднього програмування найменування, цін товарів (послуг) та обліку їх кількості.

А отже, розрахункові операції під час проведення:

розрахунків шляхом передоплати за товар (послугу) слід проводити через РРО із зазначенням у касовому чеку «передоплата товарів»;

розрахунків з відстроченням платежу — з використанням режиму попереднього програмування «погашення кредиту».

Остаточний розрахунок за відстроченим платежем потрібно проводити через РРО з використанням режиму попереднього програмування найменування, цін товарів (послуг) та обліку їх кількості.

Реєстрація ж видачі коштів проводиться шляхом реєстрації від’ємної суми (п. 7 розд. III Порядку № 547*).

* Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затверджений наказом Мінфіну від 14.06.16 р. № 547.

Якщо алгоритм роботи РРО не дозволяє накопичувати у фіскальній пам’яті від’ємні суми розрахунків, можна реєструвати видачу коштів за допомогою операції «службова видача». А от операція «сторно» у цьому випадку заборонена.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 109.02