03.04.2017

Спадщина і подарунки від бабусі: тепер за нульовою ставкою ПДФО і без військового збору

Закон України від 23.02.17 р. № 1910-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування спадщини»

З 1 січня 2017 року (тобто заднім числом) спадщина і подарунки, отримані від членів сім’ї другого ступеня споріднення (резидентів!), обкладаються ПДФО за ставкою 0 % і не обкладаються ВЗ. Тобто діють ті ж правила, що і для обкладення спадщини та подарунків від родичів-резидентів першого ступеня споріднення.

Запам’ятайте, що до членів сім’ї фізичної особи:

• першого ступеня споріднення належать її батьки, чоловік або дружина, діти (у тому числі усиновлені);

• другого ступеня споріднення — її рідні брати і сестри, баба і дід з боку матері і з боку батька, онуки (див. п.п. 14.1.263 ПКУ).

А ось якщо ви отримали спадок/подарунки від інших родичів, будьте готові сплатити ПДФО за ставкою 5 % (за ставкою 18 %, якщо спадкодавець — нерезидент) і ВЗ за ставкою 1,5 %:

• з вартості об’єкта спадщини;

• з вартості подарунків, які сукупно за місяць перевищують 800 грн. (у 2017 році).

Важливо! У разі спадкоємства будь-яких об’єктів спадщини (отримання подарунків), оподатковуваних за ставкою ПДФО 0 %, оцінну вартість таких об’єктів для цілей оподаткування більше визначати не потрібно!

При цьому оновлений п. 174.8 ПКУ вимагає, щоб в інших випадках отримання доходів у вигляді об’єктів спадщини або подарунків обов’язково проводилася їх оцінка згідно із законом.

Закон, що коментується, набрав чинності з 25.03.17 р., а застосовується до доходів, отриманих починаючи з 01.01.17 р.