03.04.2017

Єдиноподатнику! Немає діяльності — плати земподаток

Чи повинні фізособи-підприємці (ФОП) — власники земельних ділянок, які є платниками єдиного податку (ЄП), сплачувати земельний податок у разі тимчасового припинення госпдіяльності?

Платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) і землекористувачі, а об’єктами оподаткування — земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні, і земельні частки (паї), що перебувають у власності ( ст. 269 — 270 ПКУ).

Платники ЄП звільняються від обов’язку нарахування, сплати і подання податкової звітності з податку на майно (у частині земельного податку), окрім земельного податку за земельні ділянки, які не використовуються платниками ЄП груп 1 — 3 для здійснення госпдіяльності ( п.п. 4 п. 297.1 ПКУ).

Госпдіяльність — це діяльність суб’єктів господарювання у сфері громадського виробництва, спрямована на виготовлення і реалізацію продукції, виконання робіт або надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність ( ст. 3 ГКУ).

Увага! При цьому жодними нормативно-правовими актами не передбачено тимчасове припинення підприємницької діяльності.

А це означає, що в разі припинення госпдіяльності ФОП «автоматично» перестає використовувати в підприємницькій діяльності свої земельні ділянки. Відповідно не виконуються умови, що звільняють платника ЄП від сплати земельного податку.

Висновок: ФОП — платники ЄП — власники земельних ділянок (землекористувачі на правах постійного користування земельними ділянками) у разі припинення госпдіяльності сплачують земельний податок на загальних підставах.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 112.01