07.08.2017

Помилились у сумі держдивідендів — немає ні штрафу, ні пені

Лист ДФСУ від 21.07.17 р. № 1289/6/99-99-15-02-02-15/ІПК

Держпідприємства зобов’язані сплачувати до бюджету частину чистого прибутку (так звані держдивіденди) за результатами фінансово-господарської діяльності за відповідний період.

Цей платіж тісно пов’язаний із податком на прибуток:

1) дані про розмір держдивідендів вказується у декларації з податку на прибуток;

2) сам розрахунок частини чистого прибутку (доходу) разом з фінзвітністю подається податківцям у строк, передбачений для подання декларації з податку на прибуток;

3) сума держдивідендів сплачується у строк, установлений для сплати податку на прибуток.

Виникає закономірне запитання: чи можуть податківці нарахувати штрафні санкції та пеню у випадку, коли при розрахунку держдивідендів була допущена помилка, що призвела до недоплати їх розміру до бюджету?

Відповідь надали контролери у листі, що коментується. Вони вказали, що накласти на держпідприємство штраф і пеню можна лише тоді, коли воно занизило чи не сплатило суму податкових зобов’язань до бюджету.

При цьому податковими зобов’язаннями є сума коштів, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, у порядку та строки, визначені податковим законодавством (п.п. 14.1.156 ПКУ).

У переліку податків і зборів, який наведений у ст. 9 і 10 ПКУ, ви не відшукаєте такий платіж, як частина чистого прибутку (доходу) держпідприємств, що вилучається до бюджету.

Опираючись на це, контролери зробили висновок: держдивіденди не віднесено ні до податків, ні до зборів. Отже, ні пені, ні штрафу до держпідприємств за неправильний розрахунок розміру держдивідендів податківці застосувати не можуть.