07.08.2017

Відображення ПК, якщо реєстрація ПН призупинена

Податківці призупинили реєстрацію ПН нашого постачальника. В якому періоді ми зможемо відобразити ПК, якщо в майбутньому цю ПН усе-таки зареєструють?

На жаль, у ПКУ немає прямої норми про те, в якому періоді можна збільшувати ПК за призупиненою ПН. Тому доведеться міркувати.

Як відомо, виникнення права на ПК залежить від того, своєчасно чи несвоєчасно зареєстрована ПН:

• за своєчасно зареєстрованими ПН право на ПК виникає в періоді складання ПН;

• за ПН, зареєстрованими з порушенням установленого строку, право на ПК виникає в періоді їх реєстрації (п. 198.6 ПКУ).

Отже, нам потрібно з’ясувати статус призупиненої ПН у разі її розблокування і реєстрації: чи буде вона вважатися своєчасно зареєстрованою?

Зрозуміло, жодної проблеми не буде, якщо реєстрація цієї ПН станеться до спливу граничних строків реєстрації, установлених у п. 201.10 ПКУ. Наприклад, ПН, складену, скажімо, 5 липня, подали на реєстрацію цього ж дня. Податківці призупинили її реєстрацію, і тільки, припустимо, 28 липня було прийнято рішення про розблокування та у цей же день вона була зареєстрована. У такому разі проблем зовсім немає, оскільки дата реєстрації ПН не вийшла за межі допустимого строку. А отже, покупець легко може ставити ПК у декларації за липень.

А ось як бути, якщо ПН розблоковували і зареєстрували в одному з наступних періодів, наприклад, 10 серпня?

З одного боку, строк подання декларації за липень ще не минув, з іншого — фактична реєстрація сталася в серпні. Якщо виявиться, що ПН, яка реанімується, не вважається зареєстрованою з порушенням установленого строку, то покупець має можливість поставити ПК за цією ПН у декларації за липень.

За логікою саме так і повинно бути. Судіть самі: цілком добросовісний платник податків, який не бере участі в жодних «скручуваннях», відправляє свою ПН на реєстрацію. Система, підозрюючи платника податків в усіх гріхах, призупиняє її реєстрацію. Але після надання всіх необхідних документів ПН розблоковують і реєструють. Тобто у підсумку з’ясувалося, що операція абсолютно чиста, жодної провини в діях продавця і покупця немає.

На жаль, у ПКУ важко знайти норму, яка б реабілітовувала ПК покупця. Є норма стосовно переривання 365-денного строку для відображення ПК у разі зупинки реєстрації ПН: строк уривається на період зупинки реєстрації і поновлюється з дня припинення процедури зупинки (п. 198.6 ПКУ). Але це зовсім інше питання.

Є норма стосовно постачальника, що звільняє від штрафів за несвоєчасну реєстрацію або нереєстрацію ПН у разі зупинки реєстрації ПН: вони не застосовуються на період зупинки реєстрації ПН до прийняття рішення щодо відновлення реєстрації (пп. 1201.1 і 1201.2 ПКУ). Зверніть увагу: сказано про незастосування штрафів, а не про те, що ПН вважається своєчасно зареєстрованою.

А переривання строку, встановлене в п. 201.10 ПКУ, стосується 365-денного строку для реєстрації, а не строків своєчасної реєстрації (та і взагалі, якщо поширювати це переривання не лише на «365 днів», а й на строки своєчасної реєстрації, навіщо тоді норма про звільнення від штрафу?).

Звідси можна дійти невтішного висновку: у ПКУ немає норми, яка б дозволила включити ПН у ПК періоду її складання, якщо після призупинення реєстрації ПН усе-таки була розблокована і зареєстрована до граничних строків подання декларації за цей період. У нашому прикладі це означає, що покупець зможе відобразити ПК тільки в декларації за серпень. Принаймні, так буде безпечніше.

Та все ж ми сподіваємося на розуміння з боку податківців. Відтягувати ПК до періоду реєстрації ПН у разі, коли платник податків виявився абсолютно правим, не логічно і не розумно. Але тут залишається сподіватися на появу ліберального роз’яснення від контролюючих органів.