07.08.2017

Єдиноподатник групи 1 може надавати послуги манікюру, візажу і масажу

Чи має право фізособа-підприємець — платник єдиного податку групи 1, що здійснює перукарські послуги, надавати послуги з манікюру, педикюру, візажу, косметології і масажу?

До платників єдиного податку (ЄП) групи 1 належать фізичні особи — підприємці (ФОП), що не використовують працю найманих осіб, які здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торгових місць на ринках та/або надають побутові послуги населенню, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 300 тис. грн.

Перелік видів послуг, які належать до побутових і надаються платниками ЄП груп 1 і 2, прописаний п. 291.7 ПКУ. До них належать, зокрема, послуги перукарень (п.п. 36 п. 291.7 ПКУ). Складається враження, що на групі 1 ЄП можуть бути тільки ті ФОП, які є перукарями. Але це не так.

Відповідно до КВЕД ДК 009:2010 послуги перукарень належать до класу 96.02 «Послуги перукарень і салонів краси».

Згідно з додатком до Методологичних основ № 396* клас 96.02 «Послуги перукарень і салонів краси» включає:

* Методологічні основи та пояснення до позицій Класифікації видів економічної діяльності, затверджені наказом Держкомстату від 23.12.11 р. № 396.

• миття волосся, підрівнювання і стрижку, укладання, фарбування, тонування, завивання, розпрямлення волосся і подібні види послуг, що надаються для чоловіків і жінок;

• гоління і підрівнювання бороди;

масаж обличчя, манікюр і педикюр, макіяж тощо.

Виходить, що ФОП — платник ЄП групи 1, що надає перукарські послуги, має право надавати послуги з манікюру, педикюру, візажу, косметичні і масажу обличчя без використання праці найманих осіб.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 107.01