21.08.2017

Блокувальні критерії: Мінфін виправляє неточності

Наказ Мінфіну від 21.07.17 р. № 654 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 13 червня 2017 року № 567»

І місяця не пройшло з моменту запуску блокувальних критеріїв при реєстрації податкових накладних (ПН) і розрахунків коригування (РК) в ЄРПН, а Мінфін вже виправляє деякі неточності в «блокувальній» процедурі.

Що ж новенького тут чекає на платників ПДВ?

1. Підкоригували формулу розрахунку критерію № 1.

Нагадаємо: згідно з критерієм № 1 під моніторинг повинні потрапляти ПН, що одночасно відповідають 3 ознакам. Одна з них — співвідношення обсягів постачання товарів/послуг і їх умовних залишків.

Водночас формула для розрахунку такого показника була недосконалою. Адже для цього Мінфін пропонував спочатку обчислювати різницю між обсягами постачання товару/послуги і обсягами його придбання, а потім отримані дані збільшувати на коефіцієнт 1,5.

Такий підхід давав збої. Наприклад, у разі, якщо платник ПДВ уперше купив товар у 2017 році і спробував його продати. Щоб розв’язати цю проблему, у формулі розрахунку досить було поміняти місцями «вхідні» і «вихідні» обсяги постачання.

Якраз це і зробив Мінфін у наказі, що коментується. При цьому додав — в обсягах придбання не враховуватимуться обсяги придбання товарів/послуг з пільгових і нульових операцій.

На жаль, така рокіровка не рятує від блокування платників ПДВ, які продають товари частинами. Сподіваємося, і це непорозуміння скоро буде виправлено.

І ще. У старому формулюванні критерію № 1 мова йшла про моніторинг виключно ПН. Тепер же перевіряти будуть також і РК.

2. «Разблокувальні» документи зобов’язали подавати виключно в електронному вигляді. Тобто відправляти документи в паперовому вигляді (через місцевих податківців) уже не можна.

Наказ, що коментується, набув чинності 12.08.17 р.