18.12.2017

Вимкнули світло у торговій точці: як торгувати без штрафів

Лист ДФСУ від 01.12.17 р. № 2796/ІПК/20-40-14-10-18

У листі, що коментується, податківці нагадали, як діяти суб’єкту господарювання, який застосовує РРО, у випадку відсутності електроенергії.

Звісно, роздрукувати Z-звіт, доки на підприємстві не відновиться постачання електроенергії, не вдасться. Водночас це не говорить про те, що слід зупинити свою діяльність та очікувати на штраф за неоприбуткування готівки в касі.

Річ у тому, що при вимкненні електроенергії підприємство переходить на здійснення розрахунків з використанням розрахункових квитанцій (РК). На це прямо вказує Порядок № 547*. У ньому говориться, що після вимкнення електроенергії, щоб здійснювати розрахункові операції, слід спочатку записати в корінець РК з поміткою «Службове внесення» суму готівки, що перебуває на місці розрахунку в цей момент (п. 7 гл. 2 розд. III Порядку № 547). І після цього ви можете без перешкод здійснювати розрахунки шляхом складання РК і занесення даних з них до книги обліку розрахункових операцій (КОРО).

* Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затверджений наказом Мінфіну від 14.06.16 р. № 547.

Після того як відновиться електропостачання, необхідно провести через РРО суму виручки за час роботи з використанням РК окремо за кожною ставкою ПДВ. Лише після цього можна буде виконати Z-звіт.

Що стосується штрафу за відсутність щоденного роздрукування Z-звіту через вимкнення електрики, то у листі, що коментується, податківці заявили: на сьогодні штрафу за недрукування такого звіту в Законі про РРО не передбачено.

Водночас щоб уникнути штрафів за несвоєчасне оприбуткування готівки, потрібно щодня здійснювати такі дії:

• зафіксувати у РК повну суму фактичних надходжень готівки;

• відобразити на їх підставі дані в КОРО.