18.12.2017

Житлово-комунальні послуги за новим Законом

Верховна Рада прийняла, а Президент підписав Закон України «Про житлово-комунальні послуги». Цим законом виводяться на новий рівень правила надання споживачам житлово-комунальних послуг, а також запроваджуються сучасні моделі договірних взаємовідносин між споживачами та виконавцями послуг.

У ньому детально прописано перелік житлово-комунальних послуг, а також вимоги щодо їх надання, порядок оплати за надання таких послуг, застосування соціальних нормативів, а також правила оформлення договірних відносин.

Зокрема, встановлено штрафні санкції до споживача за несвоєчасну сплату за житлово-комунальні послуги у вигляді пені. Розмір пені встановлюється в договорі, але не може бути вищим 0,01 % суми боргу за кожен день прострочення. А загальна сума сплаченої пені не може перевищувати 100 % загальної суми боргу.

Пеня не нараховується лише за умови наявності заборгованості держави за надані населенню пільги та житлові субсидії та/або наявності у споживача заборгованості з оплати праці, підтвердженої належним чином.

(Закон України від 09.11.17 р. № 2189-VIII, чинний з 10.12.17 р.)