25.12.2017

З’явився показник ΣПеревищ: підказки від ДФСУ щодо його коригування

Лист ДФСУ від 05.12.17 р. № 2826/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

На початку осені 2017 року контролери несподівано підкоригували порядок розрахунку показника ΣПеревищ*. А все для того, щоб дати можливість платникам ПДВ реєструвати в ЄРПН «запізнілі» податкові накладні (ПН) згідно з п. 2001.9 ПКУ.

* Усі подробиці — у консультації «ДФСУ «удосконалила» порядок розрахунку ΣПеревищ: чим це загрожує платникам ПДВ» // «БТ», 2017, № 45.

Для цього їм необхідно було розрахувати ΣПеревищ окремо за кожен місяць (а не наростаючим підсумком, як раніше), починаючи з 01.07.15 р. Тобто порівняти щомісячно:

• суми податкових зобов’язань (ПЗ), вказаних у ПДВ-деклараціях з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків (УР) до них;

• і суми ПДВ, вказані в ПН і розрахунках коригування до них (РК), зареєстрованих у ЄРПН.

У результаті такого перерахунку у платників ПДВ у деяких звітних періодах несподівано «вискочив» показник ΣПеревищ.

У листі, що коментується, податківці пояснили причини його появи:

1. У ПДВ-декларацію потрапили помилково складені ПН/РК.

Контролери давно дотримуються думки про те, що в ПДВ-декларації повинні відображатися тільки дані про операції, які підтверджені первинними документами.

Якщо ж ПН/РК складена за операцією, яка фактично не здійснювалася, такі документи відображати в ПДВ-звітності не потрібно.

2. Розбіжності між періодами відображення «запізнілих» РК у ПДВ-звітності і ЄРПН.

Не забувайте, що згідно з новим порядком розрахунку, впровадженого контролерами:

• ПН і «збільшуючі» РК ураховуються в розрахунку показника ΣПеревищ у періоді їх складання (незалежно від дати їх реєстрації в ЄРПН);

• а «зменшуючі» РК — залежно від своєчасності їх реєстрації в ЄРПН.

Показник ΣПеревищ, що виник з указаних причин, податківці радять прибирати за допомогою подання УР за «помилкові» звітні періоди.