20.02.2017

Дозвольте відрекомендуватися… Нова податкова накладна і ПДВ-звітність

09.02.17 р. Мінфін оприлюднив проект нової форми податкової накладної (ПН) і, відповідно, Порядку її заповнення. Ознайомитися з документом можна на сайті ДФСУ (http://sfs.gov.ua/)*. Більше того, разом з ПН-новаціями буде підкоригована ПДВ-звітність. І хоча це тільки проекти, все ж давайте дізнаємося, з чим незабаром доведеться зіткнутися платникам ПДВ.

* http://sfs.gov.ua/ «Головна» → «Діяльність» → «Регуляторна політика» → «Проекти регуляторних актів» → «2017 рік»

Податкова накладна

Тут хотілося б звернути увагу на три основні моменти.

1. У новій формі ПН реалізована можливість вказувати коди послуг.

Із цією метою Мінфін пропонує розбити гр. 3 ПН «Код» на три графи:

гр. 3.1 «товару згідно з УКТ ЗЕД»;

гр. 3.2 «ознака імпортованого товару» (ставимо в ній позначку «Х» у разі постачання імпортного товару);

гр. 3.3 «послуги згідно з ДКПП». Причому код послуги вказуємо з крапками, оскільки вимога наводити код суцільним порядком залишена тільки для кодів УКТ ЗЕД.

2. Ураховані особливості ПДВ-обкладення сільгосппідприємств. У порядковому номері (після знаку дробу) треба буде вказувати код «2» тим платникам ПДВ, які включені до Реєстру одержувачів бюджетної дотації, при оформленні ПН у зв’язку з постачанням власної продукції, отриманої за результатами видів діяльності, визначених у ст. 161 Закону № 1877**.

** Закон України «Про державну підтримку сільського господарства України» від 24.06.04 р. № 1877-IV.

До нової гр. 11 розділу Б ПН сільгоспникам доведеться вносити ще й код діяльності (від «701» до «716») залежно від норми, у якій такий вид діяльності вказаний (п.п. 161.3.1 — п.п. 161.3.16 Закону № 1877).

3. Визначений порядок складання зведених ПН на перевищення бази обкладення ПДВ:

• такі ПН можна буде виписувати окремо по кожній операції постачання товарів/послуг;

• у них можна буде вказувати один (загальний) код «15» (складена на суму перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до ст. 188 і 189 ПКУ, над фактичною ціною постачання);

• у номенклатурній гр. 2 такої ПН слід писати «перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до статей 188 і 189 Податкового кодексу України, над фактичною ціною постачання»;

• а графи 3.1, 3.2, 3.3, 4, 5, 11 узагалі не заповнювати.

ПДВ-звітність

Тут звернемо увагу на дві основні зміни.

1. У зв’язку з відміною спецрежиму для сільгосппідприємств:

• у шапці декларації з’явиться додполе 06 «Сільськогосподарський товаровиробник, внесений або який претендує на внесення до Реєстру отримувачів бюджетної дотації»;

• розбиття ряд. 18 декларацій на ряд. 18.1 і ряд. 18.2 більше не буде.

Ну і звичайно ж зникне додаток ДС10. А додаток Д9 включатиме, у тому числі, розрахунок податкових зобов’язань за операціями, визначеними в ст. 161 Закону № 1877.

До того ж у деяких додатках до ПДВ-декларації з’явиться нова графа «ознака здійснення с/г операцій».

2. У зв’язку з появою в платника ПДВ, що реорганізується, права передавати своєму правонаступникові суму від’ємного значення ПДВ і реєстраційного ліміту (РЛ):

додаток Д4 буде доповнений двома таблицями, за допомогою яких можна буде врахувати РЛ платника ПДВ, що реорганізується, у розрахунку РЛ його правонаступника;

• у додатку Д2 з’являться таблиці 2 і 3 для перенесення від’ємного значення ПДВ від платника ПДВ, що реорганізується, до його правонаступника.

Ну а тепер найголовніше! Цей наказ повинен набути чинності 1 числа другого місяця, що йде за місяцем його публікації.

А це означає, що якщо наказ опублікують у лютому, то нову форму ПН можна буде використати тільки з 01.04.17 р. А ПДВ-звітність, найімовірніше, з березня 2017 року.