20.02.2017

Обліковуємо призовників і військовозобов’язаних

На жаль, тема військовозобов’язаних і призовників останнім часом особливо злободенна. Сьогодні на порядку денному — нові правила організації та ведення їх військового обліку. Нагадаємо, що та як було раніше, і розглянемо «під мікроскопом» свіжі зміни.

У зоні нашого інтересу насамперед:

призовники (чоловіки віком від 18 до 27 років, приписані до призовних дільниць) і

військовозобов’язані (особи, що перебувають у запасі, граничний вік яких визначений у ст. 28 Закону № 22321).

1 Закон України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 р. № 2232-XII.

Та ще допризовники (юнаки, яким на день приписки виповнилося 17 років). Усі вони підлягають військовому обліку. Документ, який віднедавна регулює правила такого обліку, — кабмінівський Порядок № 9212. Саме про нього й піде сьогодні мова. Але перед тим, як розпочати його аналіз, розглянемо основні моменти старих правил обліку призовників і військовозобов’язаних.

2 Порядок організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, затверджений постановою КМУ від 07.12.16 р. № 921.

Як було

Правове регулювання в цій галузі до появи згаданого Порядку № 921 стояло на трьох китах: Законі № 2232, Положенні № 3773 і розробленій на виконання останнього Інструкції № 6604.

3 Положення про військовий облік військовозобов’язаних і призовників, затверджене постановою КМУ від 09.06.94 р. № 377.

4 Інструкція з організації ведення військового обліку…, затверджена наказом Міністра оборони від 15.12.10 р. № 660.

Варто сказати, що Положення № 377 до 23.08.16 р. мало гриф «Для службового користування».

Відповідно тривалий час текст цього документа ніхто не бачив. А ось Інструкція № 660 була, так би мовити, для всіх. Тобто через неї опосередковано виконувалося те, що було прописано в Положенні № 377. У зв’язку з цим, говорячи далі про попередні правила військового обліку, ми спиратимемося саме на Інструкцію № 660. А коли перейдемо до розмови про нинішні правила, новий Порядок № 921 теж порівнюватимемо із цією Інструкцією.

Зверніть увагу: КМУ зобов’язав центральні органи виконавчої влади (у тому числі Міноборони) привести свої акти у відповідність до Порядку № 921 впродовж місяця. Тож Інструкцію № 660 повинні рано чи пізно переписати під чинний Порядок.

Отже, підприємства зобов’язані вести персональний військовий облік. Йому підлягають військовозобов’язані та призовники, які вже перебувають на обліку в районних (міських) військкоматах (п. 1.2 Інструкції № 660).

Персональний військовий облік ведеться з використанням типової форми первинного обліку № П-2 «Особова картка працівника».

Форма затверджена спільним наказом Держкомстату й Міноборони від 25.12.2009 р. № 495/656.

Перш ніж перейти до обов’язків підприємства, зазначимо, що з прийняттям Порядку № 921 їх перелік не змінився. Це пов’язано з тим, що він закріплений законодавчо. Проте Порядок № 921 передбачає низку нових нюансів, про які ми поговоримо нижче. А поки про те, що…

Як було, так і лишилося

Обов’язки підприємства в рамках обліку призовників і військовозобов’язаних такі:

• перевіряти у співробітників під час прийняття на роботу наявність облікових документів.

При цьому прийняття на роботу військовозобов’язаних/призовників здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у військкоматах або в разі перебування на військовому обліку в СБУ (п. 3.4 Інструкції № 660, п. 37 Порядку № 921);

• забезпечувати прибуття призовників/військовозобов’язаних до військкоматів на їх виклик (ч. 1 ст. 38, ч. 2 ст. 29, ч. 8 ст. 15 Закону № 2232, п. 47 Порядку № 921);

• повідомляти про звільнених і прийнятих призовників і військовозобов’язаних у 7-денний строк;

• вносити зміни до облікових даних призовників і військовозобов’язаних упродовж 5 днів із моменту отримання відповідних документів. Дані, про які тут іде мова, стосуються сімейного стану, місця проживання, освіти, місця роботи й посади. Крім того, звітувати про ці зміни до 5 числа щомісячно районним (міським) військкоматам;

• проводити звіряння облікових даних із військкоматами не рідше 1 разу на рік;

• оформляти «бронь» військовозобов’язаних;

• отримувати під розписку від працівників їхні військово-облікові документи для подання у військкомати для звіряння з обліковими даними та бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час;

• складати й подавати щорічно до 1 грудня списки громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць, у військкомат. Крім того, до цих списків заносяться також молоді люди, старші за 17 років, які раніше не були приписані до призовної дільниці. Їхній рік народження зазначають у графі 2 списку (п. 2 Пояснень до складання списку, наведених у додатку 2 до Інструкції № 660);

• повідомляти військкомати про призовників/військовозобов’язаних, які порушують правила військового обліку;

• вести та зберігати журнал обліку результатів перевірок стану військового обліку.

Персональний облік призовників і військовозобов’язаних покладається на керівника підприємства. Таке правило встановлюється ч. 5 ст. 34 Закону № 2232 (ср. ). Звичайно, директор передає цей «почесний обов’язок», як правило, комусь із кадрової служби.

Як стало

А тепер пройдемося по нововведеннях, які передбачає Порядок № 921.

Насамперед скажемо про норму, яка, в принципі, була й раніше (п. 14 Положення № 377), але тепер її трохи підкоригували. Ідеться про доплату посадовій особі кадрового підрозділу (служби управління персоналом) за ведення військового обліку. Така необхідність виникає, коли на військовому обліку в підприємства перебуває менше ніж 5005 військовозобов’язаних і призовників.

5 Якщо більше — у штаті підприємства має бути окремий посадовець (посадовці), відповідальний за ведення військового обліку.

Розмір доплати — не більше ніж 50 % посадового окладу. При цьому оминули кадровиків-держслужбовців — їм, схоже, такої доплати не бачити6. А ось щодо звичайних «комерсів», вони мають право встановити доплату в будь-якому розмірі, хоч 1 %.

6 Хоча норма прописана так кострубато, що з неї можна дійти й протилежного висновку — така доплата їм усе-таки належить, причому її розмір НЕ обмежений 50 % окладу…

Зверніть увагу, Порядок № 921 змінив правила заповнення деяких граф розд. ІІ форми № П-2. Для наочності наведемо відмінності в таблиці.

Як заповнити форму № П-2

Реквізит

Запис за Порядком № 921

Для рядового, сержантського і старшинського складу (п. 3.7 Інструкції № 660, п. 40 Порядку № 921)

Група обліку

Остання буква військово-облікової спеціальності (від «А» до «Ч»)

Категорія обліку

1 або 2 + серія і номер військового квитка або тимчасового посвідчення

Склад

Рядовий, сержантський або старшинський

Військове звання

Солдат, старший солдат, молодший сержант, сержант, старший сержант, старшина, прапорщик, старший прапорщик

Військово-облікова спеціальність

3-значне кодове (цифрове) позначення

Придатність до військової служби

Рішення військово-лікарської комісії щодо осіб, визнаних обмежено придатними до військової служби у воєнний час

Назва військкомату:

• за місцем фактичного проживання;

• за місцем реєстрації

Назва

Перебування на спеціальному обліку

Номер переліку, пункту, розділу, відповідно до якого оформлено бронювання. Номер команди (для військовозобов’язаних, які мають мобілізаційні розпорядження)

Для офіцерів запасу (п. 3.8 Інструкції № 660, п. 41 Порядку № 921)

Реквізити «Група обліку», «Придатність до військової служби» не заповнюються

Категорія обліку

Розряд запасу відповідно до запису у військовому квитку + серія і номер військового квитка або тимчасового посвідчення

Склад

Командний, інженерний, технічний, юридичний, медичний, ветеринарний

Військове звання

Молодший лейтенант, лейтенант, старший лейтенант, капітан, майор, підполковник, полковник, генерал-майор, генерал-лейтенант, генерал-полковник

Військово-облікова спеціальність

6-значне цифрове позначення

Назва військкомату:

• за місцем фактичного проживання;

• за місцем реєстрації

Назва

Перебування на спеціальному обліку

Номер переліку, пункту, розділу, відповідно до якого оформлено бронювання. Номер команди (для військовозобов’язаних, які мають мобілізаційні розпорядження)

Призовники (п. 3.9 Інструкції № 660, п. 42 Порядку № 921)

Реквізити «Категорія обліку», «Склад», «Військове звання», «Військово-облікова спеціальність», «Придатність до військової служби» не заповнюються

Група обліку

Призовник

Назва військкомату:

• за місцем фактичного проживання;

• за місцем реєстрації

Назва військкомату, до призовної дільниці якого приписаний призовник

Перебування на спеціальному обліку

Номер пункту (абзацу), частини і статті Закону № 2232, відповідно до якої надається відстрочка, і дата, до якої вона надається

Звіряння облікових даних

Порядок № 921 також розширив і конкретизував положення, які стосуються звіряння даних про призовників/військовозобов’язаних.

Внутрішнє звіряння проводиться за графіком, затвердженим керівником підприємства. Перевіряються наявність, відповідність і стан останніх. Водночас підприємство повідомляє військкомати про порушників порядку військового обліку (п. 45 Порядку № 921).

«Зовнішнє» звіряння проводиться між підприємствами і військкоматами. Для цього співробітників, на яких покладено функції з ведення військового обліку, відряджають до військкомату. Графік звіряння затверджується розпорядженням районної держадміністрації або міськради. Підсумки вносять до відповідного журналу (додаток 7 до Порядку № 921).

«Не гугняв, не супереч, а піди і забезпеч…»7

7 Л. О. Філатов «Про Федота-стрільця, молодецького молодця».

А зараз — про забезпечення прибуття призовника/військовозобов’язаного на вимогу районних (міських) військкоматів на призовні дільниці (пункти попереднього збору). Тепер стає більш-менш зрозуміло, що означає це прибуття «забезпечити».

Алгоритм дій такий (п. 47 Порядку № 921):

• видаємо наказ про сповіщення призовників (військовозобов’язаних) і знайомимо останніх з ним у частині, яка стосується прибуття до військкомату у визначений ним строк;

• контролюємо результати сповіщення і прибуття призовників (військовозобов’язаних) до рай-/ міськвійськкоматів. Підпис призовника (військовозобов’язаного) в наказі про сповіщення стоїть? Отже, сповіщення ви проконтролювали. З контролем прибуття дещо складніше. Для підстрахування підприємство може направити письмовий запит до військкомату й поцікавитися, чи дійшов працівник;

• письмово повідомляємо районний (міський) військовий комісаріат про осіб, які не виконали наказ керівника і не прибули за викликом.

Раніше Міноборони (див. лист від 07.02.15 р. № 322/2/964) бажало «повісити» на підприємство ще й повідомлення органів внутрішніх справ про доставку порушника у військкомат, що явно виходило за межі правових можливостей підприємства. Як розумієте, тепер це питання знімається.

У цілому Порядок № 921 більш вдало й деталізовано закріплює деякі процедури військового обліку. Сподіваємося, що нова Інструкція, яка має прийти на зміну Інструкції № 660, згладить усі інші гострі кути Порядку. І тоді усім буде добре — і підприємствам, і військовозобов’язаним. Головне, аби не було війни…