20.02.2017

ФОП-єдиноподатники подають «пусті» декларації

Чи зобов’язані ФОП — платники єдиного податку, що не мають показників або об’єктів, які підлягають декларуванню (оподаткуванню), подавати декларацію з єдиного податку?

За загальним правилом платник податків зобов’язаний за кожний встановлений ПКУ звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є ( п. 49.2 ПКУ). Це правило стосується, зокрема, платників, які перебувають на спрощеній системі оподаткування.

Водночас п. 40.1 ПКУ передбачено, що у разі якщо іншими розділами ПКУ або законами з питань митної справи визначається спеціальний порядок адміністрування окремих податків, зборів, платежів, використовуються правила, визначені в іншому розділі або законі з питань митної справи.

Правові засади застосування спрощеної системи оподаткування встановлені у главі 1 розд. XIV ПКУ.

Відповідно до цього розділу у податковій декларації ФОП — платники єдиного податку:

• груп 1 і 2 повинні вказати самостійно розраховані авансові платежі на майбутній рік, які підлягають сплаті щомісячно не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.

• групи 3 відображають у податковій декларації суму доходу за звітний (податковий) період, що підлягає оподаткуванню ( п.п. 1 п. 292.1 ПКУ).

Визначення доходу здійснюється, зокрема, для надання права суб’єкту господарювання перебувати на спрощеній системі оподаткування ( п. 292.14 ПКУ).

Таким чином, ФОП — платники єдиного податку, які не отримували протягом звітного періоду доходи та не мають об’єктів оподаткування, що підлягають декларуванню, зобов’язані подавати податкову декларацію платника єдиного податку — ФОП у строки, передбачені п. 49.18 ПКУ.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 107.08