27.02.2017

Як відобразити результати перевірки в ПНП-декларації

Який порядок відображення в Податковій декларації з податку на прибуток підприємств результатів документальної перевірки?

Податкові органи наділені правом проводити перевірку правильності і повноти визначення фінрезультату до оподаткування, визначеного відповідно до НП(С)БО або МСФЗ ( п.п. 20.1.44 ПКУ).

Якщо за результатами перевірки встановлений факт завищення задекларованого від’ємного значення (ВЗ) об’єкта обкладення ПНП, заниження або завищення суми податкових зобов’язань (ПЗ), заявлених у ПНП-декларації, податківці зобов’язані направити (вручити) платникові податків податкове повідомлення-рішення (ППР) ( п. 58.1 ПКУ).

У разі якщо за результатами документальної перевірки контролери виявили неправильно визначені суми доходів, витрат і амортизаційних відрахувань за даними бухобліку, що вплинули на визначення об’єкта обкладення ПНП, і відповідно збільшили / зменшили ПЗ, то погоджені суми ПЗ автоматично нараховуються в інтегрованій картці платника податків.

Якщо за результатами документальної перевірки збільшені / зменшені суми ВЗ об’єкта обкладення ПНП за минулі звітні роки, то коригування фінрезультату за звітний період, який був охоплений перевіркою, не здійснюється, а ВЗ підлягає виправленню платником податків у показниках ПНП-декларації в наступному звітному періоді.

Водночас слід подати доповнення до ПНП-декларації, передбачене п. 46.4 ПКУ, з відповідним поясненням і зазначенням відповідних сум від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих звітних років, вказавши про цей факт у спеціально відведеному місці в ПНП-декларації.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, підкатегорія 102.23.02