27.02.2017

Строк застосування РРО при продажу складних пристроїв

З якого періоду застосування РРО є обов’язковим для платників ФОП на ЄП, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту?

На сьогодні реєстратори розрахункових операцій (далі — РРО) не застосовуються платниками єдиного податку першої, другої і третьої груп (фізичні особи — підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн грн. ( п. 296.10 ПКУ).

Вищезгадані вимоги не поширюються на платників єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту.

Відповідно до ст. 2 Закону про РРО термін «технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту» для застосування РРО вживається у значенні, наведеному в Законі України «Про захист прав споживачів». Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування РРО встановлюється Кабміном.

При цьому абз. 3 п. 6 розд. II Закону України від 20.12.16 р. № 1791-VIII, який набрав чинності з 01.01.17 р., установлено, що Кабмін має затвердити у тримісячний строк з дня набрання цим Законом чинності нормативно-правові акти, необхідні для реалізації вимоги про застосування РРО.

Враховуючи викладене вище, норми щодо застосування РРО фізичними особами — підприємцями — платниками єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, будуть застосовуватися з дати набрання чинності нормативно-правовим актом, яким буде затверджено перелік таких побутових товарів.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 109.02