16.01.2017

«Трудова» доплата до МЗП та індексація

Чи включається сума індексації до суми зарплати за відпрацьований місяць з метою визначення доплати до мінімальної заробітної плати (далі — МЗП)?

Ні, сума індексації не включається до суми заробітної плати за відпрацьований місяць з метою визначення доплати до МЗП. Сума індексації нараховується «зверху» зарплати, що вже визначена з урахуванням доплати до МЗП.

Пояснимо чому. Згідно з чинною з 01.01.17 р. редакцією ст. 31 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР (далі — Закон про оплату праці), якщо нарахована заробітна плата працівника, що виконав місячну норму праці, нижче за законодавчо встановлений розмір МЗП, роботодавець проводить доплату до рівня МЗП, що виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати.

При обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний і надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових та ювілейних дат.

Повний перелік складових заробітної плати працівника представлено в Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженій наказом Держкомстату від 13.01.04 р. № 5 (ср. ). Суми індексації зарплати працівника включаються до фонду оплати праці згідно з п.п. 2.2.7 цієї Інструкції.

Проте це не означає, що суму індексації спочатку слід включити до суми зарплати працівника і тільки потім визначити суму доплати до МЗП. Уся суть — у самому визначенні індексації зарплати та в порядку її нарахування.

Статтею 95 КЗпП визначено, що заробітна плата підлягає індексації в установленому законодавством порядку. Індексація зарплати є державною гарантією, яка передбачає підвищення грошових доходів населення, що дає можливість частково або повністю відшкодовувати подорожчання споживчих товарів і послуг.

Відповідно до п. 2 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.03 р. № 1078, індексації підлягає оплата праці найманих працівників підприємств, установ, організацій у грошовому вираженні, що включає оплату праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами) та відрядними розцінками, доплати, надбавки, премії, гарантії та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, що мають постійний характер.

Зарплата індексується в межах прожиткового мінімуму на працездатну особу (ПМПО).

З цього робимо висновок: спочатку визначаємо зарплату за місяць, у тому числі доплату до МЗП, а потім індексуємо її в межах ПМПО (з 1 січня 2017 року — 1600 грн.).