24.07.2017

Рентна плата: оновлено форму додатків до декларації

Наказ Мінфіну від 31.05.17 р. № 545 «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з рентної плати»

Наказом, що коментується, Мінфін уніс зміни до форми Податкової декларації з рентної плати, затвердженої наказом Мінфіну від 17.08.15 р. № 719, а саме до її додатків. Цими змінами він не тільки привів додатки у відповідність до норм діючого на сьогодні ПКУ, а і врахував зміни, які відбудуться у правилах сплати цього податку з початку наступного року. Але про все по черзі.

Додаток 1. Уже більше двох років суб’єкти господарювання, які не належать до гірничодобувних підприємств і видобувають прісну підземну воду без спецдозволів на видобування корисних копалин, є платниками рентної плати за видобування корисних копалин. Вони сплачують цей вид рентної плати лише на підставі отриманого дозволу на спецводокористування.

Щоб розрахувати рентну плату, ці платники мають заповнити додаток 1 до декларації з рентної плати. І в ньому вказати дані про дозвільний документ, який є підставою для видобування корисних копалин. У «старій» формі додатка 1 не було відведено місця для зазначення таких даних. В оновленому додатку 1 воно з’явиться. Для таких даних відведено ряд. 6.2.

Крім того, у ряд. 6.3 цього додатка відведено місце, в якому гірничі підприємства будуть вказувати інформацію про отриманий протокол погодження із Держгеонадрами дозвільного документа на видобування певних корисних копалин.

Також внесено зміни і до методики розрахунку податку. При розрахунку вартості одиниці товарної продукції гірничого підприємства за фактичними цінами реалізації (ряд. 10.1) дохід, отриманий від реалізації, буде зменшений на витрати, пов’язані з операціями передпродажної підготовки, у тому числі пакуванням, фасуванням (бутелюванням). Інформацію про такі витрати будуть вказувати у ряд. 10.1.3.

До відома! Згадка про те, що дохід від реалізації слід коригувати на ці витрати, з’явилася у ПКУ з початку 2017 року.

Додаток 5. Як планується, з початку 2018 року платниками рентної плати за спецводокористування будуть лише первинні водокористувачі, а саме: юрособи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без створення юрособи, постійні представництва нерезидентів, а також фізособи-підприємці, які використовують та/або передають вторинним водокористувачам воду, отриману шляхом її забору з водних об’єктів. Вторинні водокористувачі більше не будуть платниками рентної плати за спецводокористування.

І хоча ці зміни відбудуться лише з початку наступного року, Мінфін вирішив уже зараз врахувати це у формі додатка 5 до декларації з рентної плати. А саме він виключив з посилань 13, 14 до ряд. 8.1 та 8.2 (у них зазначається обсяг відібраної води з водного об’єкта в межах ліміту і понад ліміт) згадку про те, що в цих рядках мають вказувати дані вторинні водокористувачі. Тобто після набуття чинності цими змінами у ряд. 8.1 та 8.2 дані про розмір використаної води будуть вказувати лише первинні водокористувачі.

Як бачимо, Мінфін грає на випередження. Це похвально. Головне, щоб законодавці не передумали і не залишили вторинних водокористувачів у статусі платників цього податку і на наступний рік.

Інші додатки. Також деякі корективи були внесені і до інших додатків. Так, зокрема:

• у всіх додатках буде міститися посилання на правильну норму ПКУ щодо нарахування пені за несвоєчасну сплату податкових зобов’язань (п.п. 129.1.3 та абзац другий п. 129.4 ПКУ);

• у додатку 15 «Перелік кодів видів радіозв’язку» детально розписані коди для суб’єктів господарювання, які розраховують рентну плату за використання радіочастотного ресурсу, а саме стільникового радіозв’язку. Ці коди використовують при заповненні додатків 4 та 41.

Наказ, що коментується, набирає чинність з дня опублікування.