24.07.2017

«1С:Бухгалтерія»: можна використовувати в Україні — думка СБУ

Лист Служби безпеки України від 28.06.17 р. № 30/1/5-4716

Нагадаємо, що наприкінці II кварталу 2017 року Указом Президента України від 15.05.17 р. № 133/2017 («БТ», 2017, № 21, с. 4) запроваджені персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи проти 1228 фізичних і 468 юридичних осіб. До переліку цих підприємств потрапили, зокрема, російське ТОВ «1С» та його представництво в Україні ТОВ «1С:Мультимедіа Україна».

У зв’язку з цим виникло запитання: що загрожує підприємствам, які й досі використовують програмну продукцію компанії «1С»?

СБУ у листі, що коментується, зазначила, що використання підприємствами програмного продукту «1С:Бухгалтерія» за ліцензіями, що були придбані ними до набуття чинності вищезгаданого Указу, не є порушенням чинного законодавства України.

Висновок СБУ закономірний. Підприємство, якщо і вступало у відносини із компаніями, що потрапили до «санаційного» списку, то це було до запровадження санкцій. А на такі відносини вищезгаданий Указ не поширюється.

Що ж стосується використання програмного продукту «1С:Бухгалтерія» після закінчення ліцензії, то СБУ з цього приводу не висловилася. Водночас вона нагадала, що за виявленими фактами порушення чинного законодавства України будуть вживатися відповідні заходи.

На наш погляд, усе буде залежати від того, у кого ви придбаєте ліцензію на використання програмного продукту «1С:Бухгалтерія». Якщо це буде компанія, яка не потрапила до «санаційного» переліку, то проблем з використанням такого продукту виникнути не повинно.